Jogszabálytervezet érkezik a stabilcoin piacra vonatkozóan

spot_img

Josh Gottheimer New Jersey-i képviselő kedden mutatta be a stabilcoinokat célzó törvénytervezet korai változatát. Gottheimer hivatala által közzétett tervezet azt javasolja, hogy bizonyos digitális valutákat “minősített” stabilcoinokként határozzanak meg, ha azok egy az egyben beválthatók amerikai dollárra.

A minősített stabilcoinokat vagy egy szövetségileg támogatott bank, vagy egy olyan nem banknak minősített intézmény bocsáthatna ki, amely vállalja, hogy legalább 100%-os tartalékeszközöket tart fenn. Ezek a tartalékeszközök állhatnak amerikai dollárból, amerikai adósságból vagy bármely más, a valutafelügyeleti hivatal által megfelelő készpénzfedezetnek ítélt eszközből.

“Nem hiszem, hogy el kellene fojtanunk az innovációt a kriptovaluták piacán” – mondta a demokrata Gottheimer hétfő délután.

Gottheimer azt nyilatkozta, hogy amikor benyújtotta múlt héten a képviselőház pénzügyi szolgáltatási bizottsága elé a tervezetet, Nellie Liang, a Pénzügyminisztérium államtitkára, – aki egyben a szabályozási munkálatokat is vezeti – támogatta azt.

“Nagyon elkötelezettek vagyunk a Pénzügyminisztériummal, a Blockchain Association-nel és a terület számos vállalkozásával együtt” – tette hozzá.

A Tether és a Circle által kibocsátott stabilcoinok népszerűsége az elmúlt években rohamosan nőtt. A támogatók szerint a stabilcoinok összekötik a volatilisebb kriptovaluták egyszerűségét és gyorsaságát a nemzeti valuták, például az amerikai dollár stabilitásával.

A stabilcoin kibocsátók dollár készletet tartanak fenn a digitális token értékének biztonsági tartalékaként. Az viszont nem mindig egyértelmű, hogy a hagyományos fiat valutákra vonatkozó visszaváltási kérelmeket 100%-ban tudják-e garantálni. Egyes döntéshozók attól tartanak, hogy a visszaváltási kérelmek megugrása a kibocsátó csődjéhez vezethet, és elindíthatja a fizetésképtelenség dominó effektusát.

“Üdvözöljük Gottheimer képviselő tervezetét! Hogy a tervezet illeszkedjen a szövetségi szabályozási keretek közé, a képviselő átgondolt, kockázatalapú megközelítést alkalmazott a stablecoin innovációkkal kapcsolatban. A hosszú távú versenyképességhez és a 21. századi dollár mozgások széles választékához, a banki és nem banki innovációk támogatása a fizetési rendszerekben kulcsfontosságú  – mondta Dante Disparte, a Circle stratégiai vezetője egy nyilatkozatában.”

A Biden kormányzat novemberben sürgette a Kongresszust, hogy hozzon törvényt és működjön együtt más szabályozó ügynökségekkel annak érdekében, hogy a stabil érmék ne jelentsenek rendszerszintű kockázatot.

A képviselőház és a szenátus demokrata és republikánus képviselői már javában dolgoznak a kriptotörvények kidolgozásán egy munkacsoport keretein belül. Cynthia Lummis szenátor várhatóan még ebben a hónapban be fog nyújtani egy nagyobb kriptotörvény csomagot.

A konkurens törvényjavaslatok, a sürgősebb belpolitikai prioritások és a bizonytalan geopolitikai helyzet között hónapok telhetnek el, mire a törvényhozók képesek lesznek elegendő támogatást szerezni bármelyik törvényjavaslat mögé, hogy aztán Joe Biden elnök aláírja bármelyiket is.

További hasznos információkat, piaci elemzéseket, kereskedéssel kapcsolatos tippeket a discord szerverünkön és a youtube csatornánkon találtok.

/cnbc/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img