A BlockFi-SEC egyezség részletei

spot_img

Súlyos büntetést követően a BlockFi fogja kínálni az első SEC által regisztrált kriptokamatozó értékpapírt.

Tegnap írtunk arról, hogy a BlockFi és a SEC megállapodást kötött egy több hónapja tartó üggyel kapcsolatban. Napról-napra kerülnek nyilvánosságra az egyezség részletei és egyáltalán nem vetnek jó fényt a kriptohitelezési oldalra nézve.

Együttműködik a SEC a BlockFi-val

Az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) nemrég jelentette be, hogy 50 millió dolláros egyezséget kötött a BlockFi kriptohitelezési platformmal. Ezen túlmenően a BlockFi, kriptohitelezési termékajánlatainak és értékesítésének regisztrációjának elmulasztása miatti összes vád rendezése érdekében abba is beleegyezett, hogy további 50 millió dolláros büntetést fizet 32 államnak. A rekord összegű 100 millió dolláros bírság az eddigi legnagyobb büntetésnek számít, amelyet valaha egy kripto céggel szemben kiszabtak.

“Ez az első ilyen jellegű ügy a kriptohitelezési platformokkal kapcsolatban” – mondta a SEC elnöke, Gary Gensler a közleményben. Azzal érvelt az elnök, hogy az egyezség egyértelművé teszi, hogy a kriptopiacoknak meg kell felelniük az időtálló értékpapírtörvényeknek, az 1933-as értékpapírtörvénynek és az 1940-es befektetési társasági törvénynek is”.

A SEC végzése szerint a kriptokölcsönzési platform a BlocFi kamatszámlákat (BIA) úgy kínálta és értékesítette a nyilvánosságnak, hogy nem tartotta be ezeket a törvényeket.

“A végzés megállapítja, hogy a BlockFi BIA számlái, a vonatkozó jogszabályok szerint értékpapíroknak minősülnek. A vállalatnak emiatt regisztrálnia kellett volna a BIA-k felajánlásait és értékesítését, de ezt nem tette meg, vagy nem kapott mentességet a SEC regisztráció alól” – olvasható a közleményben.

Ezen felül a végzés megállapítja, hogy a BlockFi több mint 18 hónapon keresztül be nem jegyzett befektetési társaságként működött, mivel értékpapírokat bocsátott ki, és a teljes vagyonának több mint 40 százalékát – a készpénz kivételével – befektetési értékpapírokban tartotta, beleértve a kriptoeszközök kölcsönzését intézményi hitelfelvevőknek. A SEC emellett közölte, hogy a BlockFi „hamis és félrevezető” kijelentéseket tett „hitelportfóliójának és hitelezési tevékenységének kockázati szintjéről”.

Az egyezmény értelmében a vállalat a fentieken túl felhagy a „nem regisztrált ajánlatokkal és a kölcsöntermék értékesítésével”. A SEC felkérte a BlockFi-t, hogy jegyeztesse be hitelezési tevékenységét az 1940-es befektetési társaságokról szóló törvény értelmében.

A Financial Times jelentése szerint 2021. december 8-ig több mint félmillió ember fektetett be több mint 10 milliárd dollárt a BlockFi-be. A cég értéke 2021 márciusában 3 milliárd dollár volt, a Bain Capital Ventures és a Tiger Global Management voltak a vezető befektetők.

A SEC végrehajtási részlegének igazgatója, Gurbir Grewal általános figyelmeztetést adott ki minden olyan kriptohitelezési szereplőnek, aki kamatozó számlát kínál, de nincs regisztrálva a SEC-nél.

“Az olyan értékpapírokat kínáló kriptokölcsönzési platformoknak, mint a BlockFi, azonnal reagálniuk kéne a mai állásfoglalásra, és törekedniük kellene a szövetségi értékpapírtörvények szerinti megfelelésre” – mondta az igazgató.

Egy másik figyelemre méltó megjegyzés érkezett a Blockchain Association politikáért felelős vezetőjétől, Jake Chervinskytől, aki megjegyezte, hogy a SEC lépése bizonyos módon elősegítette „a szabályozási egyértelműség felé vezető utat”.

Preston Byrne kriptoügyvéd, az Anderson Kill partnere azt nyilatkozta, hogy a végrehajtási intézkedést “figyelmeztetésként fogják értelmezni a hasonló termékeket kínáló cégek”.

Maga a Coinbase, a legnagyobb amerikai kriptopénz tőzsde tavaly szeptemberben azt írta, hogy szabályozási harcot tervez saját, magas hozamú kriptopénz hitelezési termékével kapcsolatban. A SEC erre reagálva közölte a céggel, hogy pert indít ellene, amennyiben a Coinbase elindítja termékét. A Coinbase ennek hatására elvetette hitelezési termékének a bevezetését, de végül elkezdett valami hasonlót kínálni a nem amerikai ügyfelek számára.

A BlockFi-nak, amely eddig több mint 500 millió dolláros finanszírozásban részesült, nem kellett beismernie a jogsértést a megegyezés részeként.

Magyarországon tehát továbbra is elérhetőek a BlockFi szolgáltatásai és a kamatszámlája is. A hatósági vizsgálatok alatt szerkesztőségünk nem tapasztalt negatívumokat, ami a BlockFi szolgáltatásait illeti.

További hasznos információkat, piaci elemzéseket, kereskedéssel kapcsolatos tippeket a discord szerverünkön és a youtube csatornánkon találtok.

/financial times, sec, blockfi, cryptoslate, cryptopotato, vice/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img