Chartpunk Bitcoin Update 2022.02.18.

spot_img

A tegnapi napon a Bitcoin elvesztette az 50-napos mozgóátlagot, ami historikusan mindig egy nagyon fontos szint volt a piacon. Nyilván most nem csak a technikai elemzés számít, hanem a világgazdasági és geopolitikai bizonytalanság is. Ebben a cikkben főleg a grafikonokra koncentrálok.

Amikor gyengébb időszakokban vagyunk, szeretek elidőzni kicsit a Bitcoin havi logaritmikus grafikonján, és ilyenkor lélekben erőt merítek ebből a masszív emelkedő csatornából. Ezen a 10 éves idősávon én egy gyönyörű bikapiacot látok. Több érintésünk van a csatorna mindkét szélső trendvonalán, és a mediánt is több alkalommal kiadja támasznak illetve ellenállásnak. Aki hosszú távú befektetésként gondol a Bitcoinra, annak érdemes ezt az idősávot is figyelni. Jelenleg a BTC a csatorna alsó felében trendel, és a medián környéke olyan 75000 dolláros magasságban van.

A piaci szerkezetet 3-napos idősávon vizsgálva azt látjuk, hogy a BTC jelenleg a 39500-41500 támasz zónában kereskedik. A 33000 dolláros szintről indult emelkedés ellenállásként tesztelte a 45500 zónát, amely december közepén hosszú ideig támasz volt, és január elején tört le. Jelenleg a bikák számára nagyon fontos, hogy a 39500-41500 zónát megfelelően támaszba fordítsák, és igyekezzenek a Bitcoint a 41500 szint fölé kereskedni.

Amennyiben a jelenlegi zónából lefelé, a 39500 alá törne a BTC, úgy azt valószínűsítem, hogy a november óta tartó lejtmenet folytatódik, és a 45500 szint egy újabb alacsonyabb csúcs lesz a trend vonatkozásában.

Ha a bikáknak sikerül a 41500 fölé visszatornázni a Bitcoint, akkor középtávon lehetőség nyílik a 45500 horizontális ellenállás újabb támadására. Ez lenne az igazi döntő harc a november óta tartó lejtmenet invalidálására, hiszen a csökkenés forgalommal súlyozott átlagára (AVWAP) jelenleg 47000 dollár körül van, ráadásul a 47000 dolláros szinten komoly forgalmat láthatunk az elmúlt egy év során.

Összefoglalva tehát, a piaci szerkezet jelenleg azt mutatja, hogy 39500 alatt folytatódik a medvepiac, 39500-47000 a harci övezet, és 47000 feletti magabiztos kereskedés esetén jelenthetnék ki a bikák, hogy visszavették az irányítást.

A Bitcoin piacának trendjét napos grafikonon a 20, 50, 128 és 200 napos mozgóátlagokkal szoktam vizsgálni, segítségként pedig az Awesome Oscillator, RSI és Knoxville Divergence indikátorokat használom.

Ezen a grafikonon azt látjuk, hogy a BTC éppen elveszíteni látszik az 50MA szintjét, ami sajnálatos esemény lenne a bikák számára, hiszen az 50MA keresztezése historikusan nagyon fontos szignál a Bitcoin kereskedésében. A bikák számára segítséget jelenthet, hogy a 20MA szépen emelkedve érkezik alulról, és pont ma/holnap fogja az MA50 szintjét felfelé keresztezni (golden cross). A remény az lehet, hogy ez a pozitív keresztezés és az MA20 emelkedő szintje vissza tudja tornászni az árfolyamot az 50MA fölé.

Az Awesome Oscillator még bikás, de közelít a középvonal felé. Legutóbb november 17-én keresztezett le a medvés területre, meg is lett annak az eredménye…

Fontos még ezen a grafikonon kiemelni, hogy az RSI lefelé törte az emelkedő trendet tegnap. Nem szignál, de érdemes döntések háttereként ezt is figyelni.

Ez alapján a trend grafikon alapján 50000 dollár az a határ, ami felett a bikák teljes kontrollt tudnának szerezni a piac felett. Ez a szint jelentené az összes fontos mozgóátlag szintjének visszahódítását. Én a saját pozíciós kereskedésemben 50-60% fölé nemigen megyek abban az esetben, ha az árfolyam-akció a 128MA és 200MA szinte alatt zajlik.

A Bitcoin piacán az aktuális momentumot a DMI (Directional Movement Index) indikátorral vizsgálom, mégpedig párhuzamosan a 4h, 8h, 1D és 3D idősávokon. Jelenleg a 4h és 8h idősávok medvések, és az 1d is éppen most veszti el a bikás elrendezést. A 3d idősáv december eleje óta folyamatosan medvés. Ennek alapján jelenleg a medvés momentum az irányadó a BTC kereskedésében.

Akik követik a munkámat, azok tudhatják, hogy pozíciós kereskedést folytatok. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 0% és 100% között mozgatom a Bitcoin kitettségemet a készpénzzel szemben. Nem célom az aljpontok és csúcspontok pontos kilövése, inkább dinamikusan mozgatom a kitettséget, és erős trendeket próbálok meglovagolni.

Január végén, amikor a Knoxville Divergence indikátor konfirmált aljképzést jelölt a napos grafikonon, beléptem egy 15% kitettséggel a piacra. Az 50MA keresztezésekor ezt a kitettséget 35%-ra emeltem. Ma van a napja, hogy az 50MA elvesztése miatt esetleg visszamegyek 15%-ra. Megvárom, hogy hogyan reagál az árfolyam a 20MA/50MA bikás keresztezésre, de ha ma 40000 alatti szintet látok, vagy a zárás az 50MA alatt marad, akkor csökkentem a kitettséget.

Mostantól igyekszem rendszeresen jelentkezni itt a Kripto Akadémia oldalán ilyen piac-elemzésekkel. Remélem hasznosnak találjátok őket, és segít nektek majd a Bitcoin piacán kicsit jobban értelmezni a mozgásokat. A Kripto Akadémia kereskedőjeként a Discord csatornán megtaláltok, napi videós elemzéseimet a Youtube csatornámon követhetitek, ez pedig a Twitter oldalam.

Jó kereskedést, szép napot! Sziasztok!

Chartpunk

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img