Így reagálhatnak a tőzsdék az ukrán háború kitörésére

spot_img

A bitcoin árfolyama a hétvége során tovább csökkent. A kilengések szorosan lekövették az ukrán helyzet kapcsán napvilágot látó híreket.

A ma hajnalban kezdődő és némi enyhülést hozó emelkedést szintén egy ezzel kapcsolatos bejelentésnek köszönhetjük: a francia elnök közbenjárására, az Egyesült Államok elnöke hajlandó találkozni Oroszország vezetőjével, ha az addig nem indít támadást Ukrajna ellen.

Hogy diplomáciai úton megoldható-e még a konfliktus, arról megoszlanak a vélemények. Ami a helyzet piacokra gyakorolt hatásait illeti, a szakértők alapvetően 3 lehetséges végkifejletet tartanak elképzelhetőnek:

  • Ha sikerül megegyezni a tárgyalások során és az oroszok visszavonulnak, akkor rövid távon emelkedhetnek az árfolyamok.
  • Ha az oroszok bevonulnak Ukrajna keleti területeire, akkor egy relatíve gyors tőzsdei összeomlás után, de szintén emelkedhetnek az árfolyamok. Ez a jóslat talán sokakat meglephet, de az elmúlt évtizedek fegyveres konfliktusainak kitöréseit rendre ilyen tőzsdei reakciók követték.

A háborúkat felvezető időszakokban esnek az árfolyamok (SP500), de a harcok tényleges kezdete után (a háborúval kapcsolatos bizonytalanság megszűntével) emelkedés kezdődik. Ez  történt az utolsó orosz-ukrán konfliktus, a Krím elfoglalása után is.

  • A harmadik lehetséges verzió, hogy az oroszok bevonulnak Ukrajna keleti területeire, de utána megszállják annak nyugati részét is. Mivel ebben az esetben megnövekedne egy más országokra is kiterjedő háború veszélye, az esemény egy nagyobb összeomlást is kiválthatna, olyan mélypontokkal, amiket talán még a mostani medvés piaci helyzetben is csak nehezen tudnánk elképzelni.

Egy állami ünnep miatt ma kereskedési szünet lesz az amerikai részvénypiacokon, így a legmeghatározóbb hagyományos tőzsdék hétvégi eseményekre adott valós reakcióját majd csak holnap ismerhetjük meg. Mivel a kriptók mozgása az utóbbi időben szorosan összefonódott ezekkel, a magyar idő szerint kedd délutáni nyitás nagy elmozdulásokat is eredményezhet.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img