spot_img

Egy művész felrobantott egy Lambót, hogy darabjait NFT-ként eladja

spot_img

A Shl0ms néven híressé vált művész felrobbantott egy 250 ezer dollár értékű Lamborghinit, hogy így tiltakozzon a kriptovilág “get rich quick”, vagyis gyors meggazdagodást hirdető kultúrája ellen.

“Ez a technológia rendkívül ígéretes, sok jó dolgot tudnánk csinálni vele, de rengeteg borzalmas dologra használják, kiszipolyozó, nulla összegű játszmákra.”

– mondta Shl0ms

A pszeudonim művész azért választotta a Lamborghinit, mert “a Lambó képviseli azokat az embereket, akik azért vannak a kriptóban, hogy más embereken megkeressék magukat, amilyen gyorsan csak lehet.”

Az ötlet még 2021 szeptemberében született meg, ekkor tweetelt róla Shl0ms először. Hamarosan egy szavazást is kiírt, aminek az lett az eredménye, hogy a közönség egy kaotikus robbantást szeretne látni, amiben darabokra hullik a Lamborghini.

A Lamborghini Hurracan egy amerikai sivatagban, felrobbantása előtt

“Szeretném leszögezni, hogy utálom a Lambókat és ezért akarok elpusztítani egyet” – írta Shl0ms a Twitteren. “A készülő DAO-ba pedig csak olyanok léphetnek be akik szintén utálják azt és ez lesz az egyesítő étoszunk”.

A performansz pénzügyi hátteréről részben egy ismeretlen támogató, részben Shl0ms saját tőkéje gondoskodott – a művész eddig nagyjából 1 millió dollárt keresett NFT-s művészeti kísérleteivel. Ebből a pénzből épült fel a 100 főt számláló csapat, amiben licenszelt robbantási szakértők is részt vettek.

A Lamborghini egyik darabjának NFT előnézete

Nem könnyű úgy felrobbantani egy autót, hogy annak darabjai még épek maradjanak. A csapat a robbantás előtt két héten keresztül robbanóanyagokat tesztelt egy másik kocsival. A Lamborghini Hurracan robbantását követően a csapat összeszedte a megmaradt darabokat és forgókamerával, 4K-ban felvette azokat. A darabokból egy 999 darabos NFT kollekció készül, amiből 888 darabot piacra dobnak és 111 megmarad a befektetőnél és a csapatnál. Részletesebb infókat az aukcióról a car.shl0ms.com oldalon találhatsz.

Visszásnak hangzik, hogy valaki pont a kripto kritikáját használja arra, hogy NFT-kkel gyorsan pénzhez jusson, de Shl0ms teljesen tudatában van ennek az ellentmondásnak. A begyűjtött pénzből legalább jut majd a tervezett DAO kifejlesztésére, aminek céljai már etikusabbak lesznek – vallja a művész.

https://twitter.com/SHL0MS/status/1494446592463720448

/theblock/

spot_img
spot_img