Be vagyok oltva, ezért nem félek az orosz atombombától

spot_img

A globális járvány és a harmadik világháború után biztos, hogy az idegenek inváziója fog következni. A közösségi oldalakon ilyen és a címben is olvashatóhoz hasonló üzenetek jelzik, hogy vannak, akik még ha viccelődnek is vele, de egyelőre nem is számítanak arra, hogy az élet belátható időn belül visszatér a normális kerékvágásba. Az őrületből pedig hatványozottan kijut azoknak, akik még ezekben az időkben is a tőzsdéken igyekeznek próbára tenni a szerencséjüket.

Az tegnap délután egyértelműen kiderült, hogy (nem meglepő módon) a befektetők és a kereskedő algoritmusok sem szeretik az atomfegyver kifejezést, a piac ugyanis eladással reagált arra, amikor Putyin elnök bejelentette, hogy készenlétbe helyezi Oroszország elrettentő eszközeit.

Az esti órákban ezt újabb EU-s bejelentések követték, melyek szerint a további szankciók mellett, egyes országok további fegyverszállítmányok és akár vadászgépek adományozásával is segíthetik az ukrán ellenállást.

A hétvégén az oroszok SWIFT utalási rendszerből való kizárásáról is döntés született, ami egyes elemzők szerint akár kétélű fegyver is lehet. Szerintük ha a világ harmadik legnagyobb olajtermelőjeként Oroszország a dollár helyett más valutában kezdi el értékesíteni nyersanyagait, az megingathatja az éppen erre épülő (petrodollár) rendszer hegemóniáját. Azt most még mindenki csak találgatja, hogy ennek milyen hatásai lehetnek majd a globális gazdaságra.

A villámháború eddigi történései már ettől függetlenül is jelentős kilengéseket okoztak az árfolyamokban, ám az eladásokat mindannyiszor gyors emelkedések követték, újra és újra megbüntetve a további esésre játszó, de az adott hírekre már későn reagáló shortolókat.

A bikáknak ma délelőtt egy, az orosz és ukrán vezetők között szervezett béketárgyalás esetleges sikere adhat reményt a háború gyors befejezésére és az emelkedésre, a medvéknek viszont a hétvége történései biztosíthatnak bőséges muníciót, melyekre a hagyományos piacok szereplői csak a tőzsdék mai nyitása után reagálhatnak.

Ezzel kapcsolatban egy történelmi érdekesség, hogy a mai napon, vagyis február 28-án lép életbe az úgynevezett 55 napos szabály (55-day Rule).

A két mai napig is gyakran emlegetett, 1929-es és 1987-es tőzsdei összeomlásra 55 nappal az akkori csúcspontok elérése után került sor. A piacok ezeken a napokon vesztették el az utolsó támaszként szolgáló szintjeiket, amelyek heves szakadásokhoz vezettek. A két esemény még a tőzsdéket nem követők számára is talán ismerősen csengő, Fekete Hétfő, illetve Fekete Kedd neveken vonult be a történelembe.

 

A képen az árfolyamok 1929-es, 1987-es és jelenlegi alakulása látható. A zöld vonal a korábbi csúcspontokat (DOW, SP) jelöli, ami 2022-ben tehát éppen 55 napja, vagyis január 4-én következett be. A piros sáv azt mutatja, hogy mi történhet akkor, ha ma újra megismétli magát a történelem.

A tőzsdék világában természetesen számos olyan korrekcióra is sor került, amelyek nem épp az 55. napon mentek végbe, így a szabályt önmagában nem kell halálosan komolyan venni. Leginkább az ukrán helyzetben rejlő bizonytalanságok adtak okot arra, hogy az elemzők erre az összefüggésre is felhívják a figyelmet.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img