Részvényként kezeli a kriptopénzeket Ausztria adóhivatala

spot_img

A szomszédos Ausztriában március 1-től minden virtuális fizetőeszközt, kriptopénzt a hagyományos részvényekhez hasonlóan adóztatnak. Ez azt jelenti, hogy 27,5 százalékos tőkenyereség adó (Kapitalertragsteuer, KESt) terheli azokat.

Az új szabály minden, tavaly február 28.-a óta vásárolt kriptopénzre vonatkozik. Minden kriptopénz, amit ennél korábban vásárolt a tulajdonos, örökölt vagyonnak minősül.

Magyarországhoz hasonlóan csak azok az ügyletek adókötelesek, ahol a kriptopénzt fiat valutába, pl. euróba váltják át. A különböző tőzsdéken és váltókon végbemenő kripto-kripto ügyletek adómentesek.

A törvény az NFT-ket szintén a virtuális fizetőeszköz kategóriába sorolta, ezért eladásukra már ugyanazok az adószabályok vonatkoznak.

Az osztrák adóügy eddig spekulatív kategóriába sorolta a kriptopénz befektetéseket és emiatt progresszíven, az aranyhoz vagy a műalkotásokhoz hasonlóan adóztatta.

További adózással kapcsolatos beszélgetésekhez, hírekhez és ajánlásokhoz gyere fel az #kriptoadózás szobába a Discord szerverünkön.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img