Chartpunk Bitcoin Update 2022.03.07.

spot_img

Folytatódott a volatilis és irány nélküli kereskedés a Bitcoin piacán. Az a piac, ami a rövid távú skalpolók paradicsoma, és ami a hosszútávú befektetők számára csak zaj, az a tapasztalatlan retail befektetetők számára halálos csapda.

A Bitcoin elmúlt hetekben tanúsított irány nélküli őrült szaladgálása egy hatalmas ($10000+) zónában a rövid távú kereskedők álompiaca. Azok, akik a piac rövid távú, pár napos skalpolására játszanak, azok jobb terepet nem is álmodhatnának maguknak. Ez a befektetői stratégia komoly képzettséget igényel, és óriási profitot tud egy ilyen piacon termelni. A hosszú távú befektetők számára igazából két szint fontos: a jelenlegi kereskedési range 33000 és 46000 dollár között található. Érdemi magas idősávú irányt az mutatna, ha ebből a Bitcoin lefelé vagy felfelé kitörne. Mindaddig, amíg egy ilyen kitörés felfelé 46000 dollár fölé nem jelentkezik, a hosszú távú befektető nem mozdul. Ez a piaci szerkezet a napi kereskedésbe impulzív alapon beugró retail kereskedők számára viszont halálos csapda. Annak, aki a rövid távú irányokat nem tudja magabiztosan skalpolni, viszont nincs türelme hosszú távú befektetőként a pálya széléről figyelni, ez a piac annyit jelenthet, hogy 42000 körül vásárol, aztán 37000 körül kirázzák a pozícióból. Aztán ismét. Aztán megint. Ez pedig a kereskedési tőke teljes eróziójához vezethez. Fontos tehát, hogy mielőtt bárki Bitcoin kereskedésbe kezd, pontosan tervezze meg a szándékait. Ha pedig a szándék megvan, szükség van ehhez igazított stratégiára és kockázat-kezelésre. Legfőképpen pedig ha mindez megvan, konzekvens piaci végrehajtásra lesz szükség.

A 3-napos trendet követő grafikonon azt látjuk, hogy egy rövid SMA20 feletti kirándulást követően a Bitcoin ismét elvesztette ezt a fontos szintet, és jelenleg az SMA200 szintje támasztja az árfolyamot. Ez a 200 periódusos mozgóátlag egy kritikus támasz, utoljára 2020 tavaszán járt alatta az árfolyam. Hetek óta támaszként teszteli a Bitcoin, és minél többször tesztelünk egy támaszt, az annál gyengébb lesz. A bikák számára létfontosságú ezen szint megtartása, egy 3-napos zárás az SMA200 alatt a két éve tartó bikapiac végét jelezhetné. Az Awesome Oscillator medvés, és az RSI is medvés, ezek az indikátorok nem jeleznek bikás erőt jelenleg.

Az 1-napos Bitcoin grafikon egyértelműen medvés – ismét. Az árfolyam minden irányadó mozgóátlag alatt van, a mozgóátlagok mindegyike süllyed, és a mai keresztezéssel beáll a teljesen medvés mozgóátlag-struktúra, amikor a legmagasabb mozgóátlag van legfelül, és alatta sorban a rövidebbek következnek. Az Awesome Oscillator és az RSI itt is medvés.

A 4-órás grafikonon az látszik, hogy a 39500-41000 terület jelenleg az, amit rövid idősávon a bikáknak vissza kellene ahhoz hódítaniuk, hogy némi bikás momentum jelenjen meg a piacon. Az Awesome Oscillator és az RSI itt is medvés, ezen a rövid idősávon sem látszanak jelenleg a bikák. Érdemes megnézni azt, hogy két napja hogyan zuhant át a Bitcoin azon a támaszon, ahol 3 mozgóátlag keresztezte egymást és még a Bollinger szalag is túladott határon volt. Azon a ponton a medvék irgalmatlan erőt mutattak.

A pozíciós kereskedést bemutató grafikonom jelenleg így áll. 35% a jelenlegi Bitcoin kitettségem, és 65% készpénzben vagyok. Figyelem az SMA200 és az árfolyam viszonyát. Pozíció növelése jelenleg szóba sem jön, a következő napokban pedig meglátom, hogy kénytelen leszek-e ismét csökkenteni a kitettségen.

Ha kíváncsi vagy napi elemzésekre és meglátásokra tőlem, akkor a Kripto Akadémia discord szerverén és VIP csoportjában megtalálhatsz. Videós elemzéseimet pedig YouTube csatornámon találod, melyet IDE kattintva érsz el.

Jó kereskedést és szép hetet mindenkinek!

Chartpunk

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img