Betartják a szankciókat a kripotőzsdék, de nem akarják büntetni az orosz átlagembereket

spot_img

Akárcsak az összes pénzügyi szolgáltatás, a kriptotőzsdék is foglalkozni kényszerültek az Oroszország elleni szankciókkal. A nagyobb kriptotőzsdék mindegyike jelezte, hogy betartják a szankciókat, de szeretnék elkerülni, hogy átlagos orosz felhasználók számlái befagyasztásra kerüljenek.

A legnagyobb kriptotőzsde blogján egyenesen a Binance vezérigazgatója írta meg a véleményét. Felhívta a figyelmet arra, hogy a pletykákkal ellentétben, a Binance egyáltalán nem közömbös a szankciók iránt és minden szabályt szigorúan betart és betartat. Changpeng Zhao hangsúlyozta, hogy a Binance-nek egy világon egyedülálló szakértelemmel rendelkező, 500 fős compliance csapata van, akik gyakorlatilag 24 órában dolgoznak az új szankciók betartásán.

CZ arra a gyakran feltett kérdésre is válaszolt, hogy miért nem lép a tőzsde eggyel tovább és fagyasztja be az orosz felhasználók számláit.

„Nem hiszem, hogy megvan a joga egy üzletnek vagy egy platformnak, hogy egyoldalúan döntsön egy teljes lakosság számláinak befagyasztásáról. Élnek átlagos orosz állampolgárok Londonban és New Yorkban is. Egy londoni bank vezére saját döntésből befagyaszthatná a másik számláját? Milyen jogon? (…) Nekünk követnünk kell a nemzetközi szankciók listáját, nem újakat kitalálni.”

A Coinbase is hasonlóan cselekszik, a héten pedig az is kiderült, hogy eddig 25 ezer számlát fagyasztottak be a szankciókkal összhangban. A Coinbase részéről ez egy proaktív lépés volt, amit egy belső vizsgálat eredményezett. A 25 ezer gyanús számla adatait megosztották az amerikai kormánnyal, hogy “segítsék a szankciók betartatását”. 

Eközben Brian Armstrong, a Coinbase vezérigazgatója elmondta, hogy elég kicsi az esély arra, hogy bármilyen orosz oligarcha a kriptopénzeket használná a szankciók megkerülésére. 

„Mivel egy nyílt főkönyvről van szó, a nagy összegű kriptopénz utalások sokkal jobban visszakövethetőek, mint a dollár, a készpénz, a műkincsek vagy az arany.”

A Kraken kriptotőzsde is betartja az új szabályokat. Ennek ellenére Jesse Powell nem félt kritizálni a krományokat. Szerinte túl sok figyelmet kaptak a kriptopénzek a szankciók megkerülésében és „Washington egyszerűen nem tudja hogyan működnek a kriptopénzek és nem értik, hogy mennyire szabályozott már ez a piac. Tíz évvel ezelőtt még megállta volna a helyét a nézetük, amikor még gyerekcipőben járt az ipar.

„Most már egy erősen szabályozott iparról van szó, ami egyben erősen visszakövethető is. A politikusok lemaradtak és nem tudják hol állunk most, ezért lehet ennyire idejétmúlt elképzelésük az egészről.”

A szankciókat az FTX tőzsde is betartatja.

Mind a négy említett tőzsde folytatja a tevékenységét Oroszországban. Sőt, az egész kelet-európai régióban megnőtt az aktivitás a konfliktus kezdete óta. Az orosz rubel és az ukrán hrivnya tranzakciók pedig hónapok óta a legmagasabb volument produkálják. 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img