Nincs különbség fizetőeszközök között, ha szankciókról van szó

spot_img

Az Egyesült Államok és Európa újabb lépésekkel helyezi nyomás alá az orosz gazdaságot, miután megjöttek az első hírek arról, hogy az orosz elit más országokban, gyakran kriptopénzekkel szeretné megkerülni a szankciókat.

A Fehér Házból pénteken kiadott nyilatkozat bejelentett néhány újabb szankciót, amivel már a luxuscikkek is felkerültek a feketelistára. A szankciók kikerülésével kapcsolatosan pedig új irányelveket is megfogalmaztak az amerikai pénzügyminisztérium számára. Itt már a kriptopénzekre is kitértek:

„A Pénzügyminisztérium szankciókra vonatkozó szabályait minden amerikai állampolgárnak tiszteletben kell tartania, függetlenül attól, hogy a tranzakciók hagyományos fizetőeszközökkel vagy virtuális pénzekkel történnek”

„A Pénzügyminisztérium közelről figyel minden, a szankciók megkerülésére irányuló törekvést, beleértve a virtuális pénzek használatát is.”

– írta a Fehér Ház.

Az újabb szankciókban a G7 államok és az Európai Unió is támogatja az Egyesült Államokat. Szerdán az Európai Bizottság arról számolt be, hogy a tagállamok új szabályokkal fogják kiegészíteni a létező szankciókat, hogy biztosan ne legyenek megkerülhetőek a szabályok. A kriptopénzek és virtuális valuták ebben az esetben is említésre kerültek.

Bár az orosz olaj- és gáz import korlátozását egyelőre nem lépi meg a Bizottság, Ursula von der Leyen az orosz energiaszektorba való befektetés tiltását már belengette. Az Európai Bizottság elnöke saját Twitterén osztotta meg további terveit, amiben felmerült Oroszország státuszának megváltoztatása a Kereskedelmi Világszervezetben, valamint jogköreinek korlátozása az IMF-en és Világbankon belül. Harmadik pontként azt írta:

„Biztosítanunk kell, hogy az orosz állam és az elitek ne tudjanak kriptopénzeket használni a szankciók megkerüléséhez.”

Az irány tehát egyértelmű: kriptopénzek ide vagy oda, az új szabályok minden tranzakcióra vonatkoznak, ahol felmerül a szankciók megkerülése. Az Egyesült Királyságban erre még határozottabban figyelmeztettek: „A pénzügyi szankciók nem tesznek különbséget kriptopénzek és másfajta fizetőeszközök között. A szankciók megkerülésére irányuló kriptopénz használat bűncselekménynek minősül.” – írta a Brit Pénzügyi Felügyelet.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img