Nagy kilengések kísérhetik a mai kamatemelést

spot_img

Magyar idő szerint ma 20:00-kor(*) veszi kezdetét az amerikai jegybank testületi ülése. A találkozó elején egy közlemény kerül majd kibocsátásra, amit várhatóan fél órával később a jegybank elnökének sajtótájékoztatója fog követni. Ezekből két fontos információt tudhatunk meg.

(*) Az USA nyári időszámításra való átállása miatt elképzelhető, hogy 19:00-kor.

Az első a mai kamatemelés mértéke lesz, amivel a jegybank a fokozódó infláció ellen kíván fellépni. Mivel a globális kereskedelem alapjául szolgáló dollár kamatairól döntenek, a határozat az egész világon éreztetni fogja hatását. A várható emelés nagysága a jegybankelnök március eleji nyilatkozata alapján 0.25% lesz, bár egyes elemzők szerint akár a 0.5%-ot is elérheti.

A második fontos információ az lehet, hogy a jegybank utal-e a jövőbeli terveire, például hogy idén hány emelést tervez végrehajtani, vagy várható-e, hogy a következő, május eleji ülésükön már biztosan egy agresszívabb, 0.5%-os emelést hajtanak végre. Ezt így konkrétan valószínűleg nem fogják kijelenteni, de  a sajtótájékoztatón használt nyelvezetből, kifejezésekből lehet majd rá következtetni.

Mivel a magasabb kamatok pénzt vonnak el a tőzsdei piacoktól, ezért a nagyobb emelés nem lenne kedvező az ilyen befektetésekben gondolkodók számára. Ez negatívan érintheti a kriptopiacot is.

A jegybank jelenleg nincs könnyű helyzetben, mert ha nem emel kamatot, akkor az infláció akár teljesen kezelhetetlené is válhat, ha viszont túl agresszívan lép fel és nagyobb növelést hajt végre, azzal bedöntheti a piacokat és gazdaságot, ami hoszan elnyúló válságot eredményezhet.

A mai nap folyamán és főleg a bejelentés idején gyors, nagyobb mértékű elmozdulásokra lehet számítani, amiből a hajnali órákban már a bitcoin is adott némi ízelítőt.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img