Zelenszkij ukrán elnök aláírta a kriptovaluták legalizálásáról szóló törvényjavaslatot

spot_img

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök március 16-án aláírta a virtuális eszközökről szóló törvényjavaslatot, miután az ukrán parlament 270 szavazattal elfogadta azt a korábbi módosításokkal együtt.

Az előző év szeptemberében egyszer már elfogadta a parlament a törvényjavaslatot, de rá néhány héttel később az elnök megvétózta. Zelenszkij akkor azzal érvelt, hogy egy teljesen új szabályozó testület létrehozása túl költséges lenne, e helyett azt javasolta, hogy a Nemzeti Értékpapír- és Tőzsdebizottság (NSSMC) vegye át a vezető szerepet szabályozóként.

Irac Baramia, az NSSMC egyik tagja Zelenszkij elnök javaslatára így válaszolt akkor: “Az NSSMC nem támogatja a 3637. számú törvényjavaslatot. Nem rendelkezik a minisztérium közvetlen szakértelemmel a kriptovaluták szabályozása terén. A kriptovaluták infrastruktúrájának elemévé válhat a Pénzügyminisztérium, de szabályozóvá nem.”

A törvényjavaslat meghatározza a virtuális eszközök jogállását, besorolását, tulajdonjogát és szabályozóit, valamint előírja a kriptovaluta szolgáltatók regisztrációs követelményeit – áll a Digitális Transzformációs Minisztérium szerdai közleményében.

“A piaci szereplők jogi védelmet kapnak, és lehetőségük lesz arra, hogy a kormányhivatalokkal folytatott nyílt konzultáción alapuló döntéseket hozzanak” – mondta Mihajlo Fedorov, a digitális átalakulásért felelős miniszterelnök-helyettes.

A piacot az ukrán Nemzeti Értékpapír- és Tőzsdebizottság fogja szabályozni. A tőzsdék legálisan működhetnek majd, a bankok pedig számlákat nyithatnak számukra – közölte a digitális minisztérium egy Twitter – üzenetében.

Az állami szerv feladata a “virtuális vagyonnal kapcsolatos politika kialakítása, a virtuális vagyon forgalmi rendjének meghatározása, a virtuális vagyonszolgáltatók engedélyeinek kiadása és mindezen területeknek a felügyelete és pénzügyi monitoringja” – áll a február 17-i kormány közleményben.

Ukrajna az elmúlt három hétben legalább 100 millió dollárnyi kriptovaluta adományt kapott az orosz invázió elleni védekezésekre és humanitárius tevékenységekre. Többek közt ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy az országban minél hamarabb legalizálják és elfogadják a kriptovalutákat.

A közlemény szerint a Pénzügyminisztérium az ország adó- és polgári törvénykönyvének módosításán dolgozik, hogy minél előbb, teljes körűen beinduljon a virtuális eszközök piaca az országban.

Bitcoin vagy nagyobb altok vásárlásához a Binance szolgáltatásait ajánljuk. A közepes vagy kisebb kapitalizációjú coinok beruházásához az általunk is használt KuCoin felületét próbáld ki. További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön és a YouTube csatornánkon találtok.

/coindesk, bitcoin magazine, coincu news/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img