Három milliárd dolláros bitcoin vásárlásra készül a Terra Luna

spot_img

A Terra Luna vezetője egy hétvégi interjúban szóban is megerősítette azt a néhány hete már terjedő hírt, miszerint a stabil coin startup 3 milliárd dollár értékű bitcoin vásárlásra készül. Ennek részleteit a következő napokban hozzák nyilvánosságra. Egyes elemzők abban reménykednek, hogy ez lökést adhat majd a bitcoinnak is, ami január eleje óta a 33 000 és 46 000 dollár közötti sávban ingadozik.

A bitcoint a Terra által kibocsátott algoritmikus stabil coin, az UST ellenértékének biztosítására fogják felhasználni. Mivel az UST 1 dollárt követő árfolyamát nem egy fix dollár letét, hanem egy piaci arbitrázs rendszer garantálja, a Terra célja egy pénzügyi alap létrehozása, amiben különböző eszközök letétben tartásával segítenék az UST stabilitását.

Az első ilyen letét a bitcoin lesz, amit később más kripto és nem kripto eszközök is követhetnek. (Az AVAX, mint lehetséges jövőbeli választás szintén említésre került).

Az UST jelenleg a 4. legnagyobb stabil coin. Terjedéséhez nagymértékben hozzájárult, hogy birtokosai egy DeFi appon keresztül (Anchor Protocol) 19.5 százalékos fix kamaton fialtathatják az UST letéteiket.

A hozamot egy másik kriptopénz, az USDT stabilitását biztosító arbitrázs rendszer alapjául szolgáló LUNA token folyamatos emelkedéséből lehet finanszírozni. A LUNA működését úgy tervezték meg, hogy annak az értéke az UST terjedésével folyamatosan emelkedjen, ami lehetővé teszi a 19.5%-os kamatot biztosító bónusz alap folyamatos feltöltését is. (Az alap jelenleg több mint 400 millió dollárral rendelkezik.)

AZ UST 19.5%-os kamata többszöröse annak, ami más stabil coinokkal elérhető

A Terra üzleti modellje egyszerű. A magas kamatot egészen addig próbálják fenntartani, amíg az UST piacvezetővé válva átveszi más stabil coinoktól a vezető szerepet a különböző DeFi alkalmazásokban. Ezen a ponton már kicsi lenne annak az esélye, hogy az UST elveszítse a dollárhoz rögzített értékét, mert ekkor már a felhasználók többsége ezt használná, a folyamatosan magas keresletet és kínàlat pedig onnantól egy természetes piaci arbitrázs formájában stabilizálná az árfolyamát.

Az UST-ért kínált fix 19.5%-os kamat lényegében nem más mint a reklámkampány, amit jelenleg a stabil coin terjedését segítő korai felhasználóknak fizetnek ki jutalomként. Vannak akik ezt zseniális ötletnek tartják, mások viszont egy ügyesen kitalált átverésnek. Szerintük a rendszer nem fenntartható és csak idő kérdése, hogy mikor fog összeomlani. Volt, aki erre egymillió dollárt sem sajnált feltenni.

https://twitter.com/stablekwon/status/1503126656545792002?s=20&t=dnG2rpoV8L03JMaU5hXe0g

Egy kereskedő ugyanis fogadást ajánlott, amibe bele is ment a Terra első embere. Mind a ketten egymillió dollárt tettek fel arra, hogy egy év múlva a LUNA a többet fog-e érni, mint a fogadás napján. A Terra vezetője szerint igen, a trader szerint viszont nem, mert addigra már nem fog létezni se a LUNA, sem pedig az UST.

A LUNA az elmúlt másfél év egyik legjobban teljesítő kriptopénze. A 2020. őszén 30 centet érő token mostanáig a 300-szorosára növekedett.

A felek az egy-egy millió dollárjukat azóta egy nyilvános wallet címen már letétbe is helyezték. Jövő márciusban kiderül, hogy melyiküknek lesz igaza.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img