Az EU bürokratikus eszközökkel korlátozná a kripto tárcák használatát

spot_img

Az Európai Parlament gazdasági bizottsága tegnap egy olyan javaslatot szavazott meg, ami rendkívül hátrányosan érintheti a kripto szektor európai fejlődését.

A tervezet alapján az EU-ban sokkal körülményesebbé válhat a privát (nem valamilyen szolgáltatónál regisztrált) tárcák használata. Amennyiben az a későbbiekben elfogadásra kerül, akkor egy olyan szolgáltatónak, mint például a Coinbase, már nem csak a saját felhasználóinak a személyes adatait, hanem azokét is nyilván kellene tartania, akiknek az ügyfelei utalásokat hajtanak végre.

Vagyis ha a jövőben pénzt szeretnénk utalni egy ismerősünknek egy kriptós szolgáltatónál vezetett tárcánkból, akkor meg kell majd adnunk az ő adatait is, még akkor is, ha ő nem rendelkezik az adott oldalon/appon vezetett fiókkal. Ha ezt nem tesszük meg, akkor nem fogják engedélyezni a tranzakció végrehajtását.

Amint arra többen is felhívták a figyelmet, a szabály súlyosan sértheti a személyes szabadsághoz és magánélethez fűződő jogokat, mert egyrészt kiveszi az egyén kezéből azt a döntést, hogy ő kikkel és milyen információt oszt meg magáról, másrészt indokolatlanul ad betekintést abba, hogy kikkel és milyen pénzügyi kapcsolatot tart fenn.

Ha ma például egy kollégánk otthon felejti a pénztárcáját és mi kisegítjük pár ezer forinttal, akkor azt minden ellenőrzés nélkül megtehetjük. Ha viszont az elterjedésük révén a jövőben ezt már kriptóval tennénk meg, akkor az utalás előtt egy formanyomtatványt kell majd kitöltenünk.

Egy másik, a bizottság által szintén megszavazott pont szerint, ha egy olyan tárcáról érkezne utalás egy kriptós szolgáltatóhoz, ami több mint 1000 euro értékű kriptovalutát tartalmaz, akkor azt azonnal jelenteniük kellene a megfelelő hatóságoknál, még akkor is, ha a wallet nem vett részt semmilyen gyanús tevékenységben.

Vagyis sok országban lényegében már a lakbér befizetésekor is bekerülnénk egy hatósági nyilvántartásba.

Ezek a szabályok nem csak a felhasználókat érinthetik hátrányosan, de olyan költséges adminisztrációs terheket jelenthetnek a kisebb, még éppen csak induló kriptós vállalkozások számára, amik teljesen ellehetetleníthetik a működésüket és ezzel megfojthatják az európai innovációt.

De ugyancsak sokat árthatna a helyi cégeknek, ha a felhasználók többsége a szigorú és körülményes működési feltételek miatt úgy döntene, hogy inkább a világ más pontjain bejegyzett alkalmazások szolgáltatásait veszi igénybe.

A fentiek mellett gyakorlatilag az is borítékolható, hogy nem minden cég fogja kellő körültekintéssel védeni az általa begyűjtött temérdek személyes adat biztonságát, vagyis  a rólunk begyűjtött részletes pénzügyi információk könnyen illetéktelenek kezei közé kerülhetnek, akik számos módon, például személyre szabott csalásokkal próbálhatják majd megszerezni a kriptókban tárolt vagyonunkat.

Az EP gazdasági bizottságában megszavazott javaslatokat áprilisban fogják hivatalosan is bejelenteni, majd az ezt követő hónapokban megvitatni az EU különböző szervei. Törvénybe iktatásuk még korántsem biztos, de előzetes elfogadásuk kedvezőtlen előjelnek tekinthető.

A délutáni szavazások után a bitcoin árfolyama esni kezdett. Ha az elmúlt két hétben tapasztalt emelkedés nem csak egy rövid életű, hamis kitörés volt, akkor nagyjából ez az a régió, ahol egy újabb bázist találva már lassulnia kellene az esés ütemének. Erre a tavaly nyári emelkedés felvezető szakaszában láthattunk hasonló példát.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img