50%-ot venne le a Meta a metaverzum alkotóitól a virtuális eladások után

spot_img

A világ legnagyobb közösségi média platformja, a Meta (régebbi nevén Facebook) hétfőn bejelentte, hogy a készülő metaverzumában lehetővé teszi az alkotók számára, hogy saját készítésű virtuális tárgyakkal töltsék meg a világot. A spekulációk szerint ezeket később NFT formájában is adhatják vagy vehetik a vásárlók.

A bejelentéskor még nem esett szó ennek áráról, de mára ez is kiderült: Zuckerbergék 47,5%-ot kérnek minden tranzakció után.

Ebben benne van a „hardver platform jutalék” 30%-al, ami minden Meta Quest Store tárgyra érvényes. Ez az a piactér, ahol az Oculus VR headsethez tartozó játékok és tárgyak kerülnek eladásra (régi nevén Oculus Store). Ezen felül a Horizon Worlds alkalmazás 17,5%-os jutalékot szed majd.

A részesedés mértéke egyöntetű felháborodást váltott ki az NFT közösségből. Különösen azért, mert az OpenSea 2,5%-ot jutalékot szed, de a legtöbb piactér is megmarad a 2% körüli jutaléknál. A részesedés mértékéből viszont úgy tűnik, hogy a Meta nem ezen a pályán szeretne versenyezni, hanem az Android és az Apple saját piacterei voltak a mérvadóak.

Az Apple az App Store eladásai után 30%-ot tart meg. Ha az alkalmazás fejlesztője valamilyen kisvállalkozás, akkor ez 15%-ra is letornázható. A Google tulajdonában álló Play Store is hasonlóan működik: az első egymillió dolláros bevételig csak 15%-ot tart meg a platform, utána pedig 30%-ra nő a részesedése.

A Meta közel 50%-os jutaléka azért is megdöbbentő, mert korábban maga Zuckerberg is kritizálta az Apple-t, amiért az 30%-ot kér a fejlesztőktől.

Az „in-world” piacterekkel a Meta a többi 3D közösségi játékok nyomában is jár, mint amilyen a Roblox vagy a Rec Room. Ezekben a játékokban az alkotók eladhatják az általuk legyártott tárgyakat, amiknek már most óriási piacuk van.

A Meta által fejlesztett Horizon Worlds-ben a kreátorok a virtuális tárgyaktól kezdve, különböző effektusokon keresztül a VIP belépőkig és termékekig, bármit eladhatnak majd. A kezdeti stádiumban az amerikai alkotók részesülhetnek a 10 millió dolláros pénzalapból is.

„Szerintünk ez egy versenyképes jutalék.” – mondta Vivek Sharma a Horizon Worlds alelnöke.

/theverge/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img