A Wikipédia szerzői arra kérik az alapítványt, hogy tiltsa ki a kriptopénz adományozást

spot_img

A Wikipédia önkéntes szerzői és a közösség tagjai arra kérték a Wikimedia Alapítványt, hogy állítsa le a kriptopénz adományok fogadását. A Wikimedia Alapítvány üzemelteti a Wikipédiát, a legismertebb online enciklopédiát és több más közösségi projektet is, teljes egészében adományokból.

A Wikipédia „meta” részén, vagyis a szerzőknek és a közösségnek kialakított oldalán január 10-én jelent meg a javaslat Molly White, amerikai szoftverfejlesztő tollából. Három hónapos vitaperiódus után a héten lezárult a szavazzás.

A szavazáson kevesebb, mint 400 közreműködő vett részt, akik részletes indoklást csatoltak szavazataikhoz. A többség, 71%, támogatta az indítványt, vagyis a kriptopénz adományok kitiltását.

A leggyakoribb érvek között a környezeti terhelés és a Wikipédia renoméja állt. Azon is vitáztak, hogy mennyire számít a kriptopénzek legitimálásának, ha elfogadják az azokon keresztül érkező adományokat. Végül 232-en szavaztak a a tiltás mellett és 94-en ellene.

Az indítvány eredménye mindössze egy közösségi kérés az alapítvány felé, a konkrét lépéseket már nekik kell tenniük. Az alapítvány jelenleg Bitcon, BitcoinCast és Ether adományokat fogad. A legutóbbi pénzügyi évben az összes Wikimedia adomány mindössze 0,08%-át tették ki a kriptopénzes tranzakciók, ami 130 ezer dollárt jelentett. Ezzel a kriptopénzek alkotják a Wikimedia adományok legkisebb szeletét.

Érdekes, hogy a héten a nyílt internet egy másik szószólója, a Mozilla Alapítvány frissítette az irányelveit a kriptopénz adományokkal kapcsolatban. „Meghallgattunk titeket, rosszul csináltuk, de most javítottuk” – tweetelte a Mozilla annak kapcsán, hogy három hónap szünet után újra elindították a kriptopénzes adományozás lehetőségét. A lépés azért is fontos, mert a Mozilla társalapítója, Jamie Zawinski hangos kriptopénz kritikus, aki környezeti katasztrófának, piramisjátéknak és a nyílt internet megrontójának is nevezte már a kriptopénzeket.

A Mozilla nem fog proof-of-work kriptopénzeket elfogadni azok környezeti terhelése miatt. Most azon dolgoznak, hogy kiválasszák azokat a proof-of-stake coinokat, amikben szeretnék fogadni az adományokat.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img