Megtiltotta a bitcoin vásárlásokat az ukrán jegybank

spot_img

Az Ukrán Nemzeti Bank a háború és a statárium idején minden erővel szeretné megakadályozni, hogy a tőke elhagyja az országot. Ennek érdekében szerdától kezdve már korlátozza a kriptopénz vásárlásokat is.

A legszigorúbb intézkedés a bitcoin vásárlásokra vonatkozik: ezentúl nem lehet ukrán hrivnyáért bitcoint vagy más kriptopénzeket vásárolni. Az ukrán lakosság már csak valutáért tudna vásárolni, de annak mennyiségét havonta 100 000 hrivnyában (kb 1,7 millió forint) maximalizálták. A korlátozás a nemzetközi, peer-to-peer hrivnya-kripto tranzakciókra is vonatkozik.

A bank állásfoglalása szerint a kriptopénzes tranzakciók „kvázi készpénz tranzakciónak” számítanak, ezért kell szigorú szabályok közé szorítani azokat. A jegybank elismerte, hogy a háború, a statárium és a menekülők miatt óriási igény mutatkozott a nemzetközi tranzaktálásra. Ennek ellenére az Ukrán Nemzeti Bank nem engedheti meg, hogy feleslegesen távozzon tőke az országból.

„Ezek a tranzakciók legfőképp azt a célt szolgálják, hogy megkerüljék a Jegybank korlátozásait, különös tekintettel a külföldi befektetéskre vonatkozó szabályokra, amit megtiltottunk a statárium keretében. Ezeket a tranzakciókat termékelten tőkekivonásként értelmezzük.”

– állt a Jegybank tájékoztatásában

Néhány kereskedelmi bank már életbe léptetett hasonló intézkedéseket. A PrivatBank, az ország legnagyobb ilyen bankja március közepétől kezdve korlátozza a bitcoin vásárlásokat.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img