A dollár erősségét mutató grafikon segíthet megjósolni, hogy mi lesz a bitcoinnal

spot_img

A DXY egy sokak által figyelt tőzsdei mutató, aminek állapota a bitcoin tulajdonosoknak is segíthet eldönteni, hogy a nagy képet tekintve inkább az árfolyam emelkedésére, vagy esésére lehet számítani.

A dixi az amerikai dollár erősségét méri az ismertebb nemzetközi valutákkal szemben, az alábbi súlyozás szerint:

Amikor a dollár erősödik a fenti pénznemek ellenében, akkor a befektetők inkább a kisebb kockázattal járó, alacsonyabb megtérüléssel rendelkező, de biztosabb megtakarítási formákat részesítik előnyben. Ilyen lehet például az amerikai államkötvény, vagy maga a dollár formájában tárolt készpénz, ami még a magas infláció ellenére is az egyik legkeresettebb értéktároló eszköznek számít.

Amikor a dollár gyengül, akkor az esésből származó veszteségnél nagyobb hozamot ígérő, kockázatosabb befektetési formák válnak keresettebbé. Ilyenek például a tőzsdei részvények, vagy maguk a kriptovaluták is.

Az alábbi képen a DXY és a BTC grafikonjai láthatóak. A képen jól kivehető, hogy amikor a DXY erősödik, a bitcoin nagyobb korrekciókon megy keresztül, amikor viszont stabil, vagy veszít az értékéből, az kedvező helyzetet teremt a bitcoin számára.

A DXY az elmúlt évek során kétszer érte el a 102-103-as szint körüli határt, ami eddig megfogta a további emelkedését, de éppen ezekben a napokban tesz próbát egy újabb kitörési kísérletre.

Ha ez sikeres lesz, az valószínűleg nem fog kedvezni sem a kripto-, sem pedig a részvénypiacok számára, míg ha ismét visszakorrigál, akkor talán számunkra is kedvező fordulatot vehetnek az események.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img