Edward Snowden is részt vett a Zcash létrehozásában

spot_img

Edward Snowden bevallotta, hogy ő az a titokzatos személy, aki korábban a neve elhallgatását kérve részt vett a Zcash (ZEC) létrehozásában. Míg a bitcoinnal végrehajtott tranzakciók útja szabadon visszakövethető, a Zcash egy olyan kriptovaluta, ami a készpénzhez hasonlóan teljes anonimitást tud garantálni a felhasználóknak.

A Zcash 2016-os indulásakor egy különleges eljárás biztosította, hogy maguk az alapítók se szerezzenek hozzáférést ahhoz a privát kulcshoz (creation key), ami jelentős befolyást adott volna a kriptopénz működése felett.

A ceremóniában 6 ember vett részt, akik a világ különböző pontjain egyszerre hajtottak végre egy bizonyos műveletet, amivel a coin rajtját követően azonnal meg is semmisítették a kérdéses kódsort. A folyamatot úgy tervezték meg, hogy elég legyen az is, ha a 6 emberből csak 1 “őszinte”, és tényleg megsemmisíti a kulcs rá eső töredékét, mert ezzel matematikailag már lehetetlenné tette annak teljes visszaállítását.

A résztvevők közül 5 személy kilétét már az ceremónia után felfedték. A Zcash alapítója mellett akadt köztük Bitcoin Core fejlesztő, illetve egy kriptovalutákkal kapcsolatos ügyekre fókuszáló jogász is, a hatodik azonban egészen mostanáig ismeretlen maradt.

Néhány órával ezelőtt derült ki, hogy az illető valójában az az Edward Snowden volt, aki 2013-ban nyilvánosságra hozta, hogy az amerikai nemzetbiztonsági hivatal, illetve más országok titkosszolgálatai is rendszeresen megfigyelik a hétköznapi embereket.

Snowden maga nem vett részt a ZEC fejlesztésében, csak az indulásához szükséges eljárásban segédkezett. Ezen személyek kilétét a Zcash alapítója olyan emberek közül válogatta össze, akik a korábbi munkásságuk alapján már kifejezték elköteleződésüket a személyes adatok védelmének fontossága felé. Snowdent is egy ilyen embernek tartotta, akivel egy közvetítő szervezeten keresztül vette fel a kapcsolatot.

Snowden korábban már többször is bírálta a Bitcoin működését, amiért az lehetőséget ad a rajta végbemenő utalások nyomonkövetésére. Snowden szerint a Bitcoin fejlesztői félnek beépíteni az anonimitást garantáló komponeneseket, pedig technikailag már meglenne rá a lehetőségük.

Snowden mostani bejelentésére annak kapcsán került sor, hogy a Zcash fejlesztői egy fontos áttörésről adtak hírt. Egy általuk kidolgozott eljárással lehetővé vált, hogy a jövőben már ne legyen szükség a ZEC indulásakor is alkalmazott eljárásra, vagyis hogy a felhasználóknak meg kelljen bízniuk valamilyen mások által elvégzett feladat hitelességében (Trusted Setup). Ez a jövőben már emberek nélkül, kriptográfiai módszerek alkalmazásával is lehetséges lesz, ami a ZEC számára is lehetővé teszi, hogy egy új korszakába lépve, egy valóban mindentől független kriptopénzzé váljon, mondta a coin alapítója.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img