Chartpunk Bitcoin Update I 2022.05.01.

spot_img

A hét legfontosabb eseménye a Bitcoin grafikonján számomra a 3-napos SMA200 elvesztése volt. Ezzel a BTC árfolyam-akció 2020. márciusa óta először ismét egyértelműen medvés területen zajlik.

Bitcoin 3-napos trend struktúra

Azt követően, hogy az SMA50 és SMA128 medvés keresztezésének szintje (egyben akkori Bollinger túlvett deviancia szint) március végén elutasította a Bitcoin további emelkedését, az árfolyam szinte megállás és érdemi korrekció nélkül csökken. Az SMA200 szintje, amelyen eddig idén szinte végig nehézkedett a BTC végül megadta magát, és immár teljes mértékben medvés zónában zajlik a kereskedés. Az SMA50 2021. decemberi visszatesztje óta kőkemény ellenállásként működik, és jelenleg zuhanó kőként közelíti az SMA200 szintjét. Az SMA50 és SMA200 medvés keresztezését hívják “death cross”-nak, ezt a jelenlegi árfolyam-akció érdemi változása nélkül mintegy 12-15 napon belül várhatjuk. Ez a keresztezés várhatóan akkor az SMA20 szintje is lesz, és ezen három mozgóátlagnak a 41000 dolláros egybefolyási szintje betonkemény ellenállásként fog elvileg szolgálni. Nyilván a technikai elemzésben semmi sem jelezhető előre teljes biztonsággal, de amennyiben ez a 3 mozgóátlag valóban egy pontban találkozik, az egy nagyon fontos árfolyam szint lesz. Valamivel 36000 dollár alatt a Bollinger szalag túladott deviancia szintje található, meglátjuk itt mennyire fékezhető le a további áresés.

3-napos Bitcoin oszcillátorok

Az oszcillátorok a 3-napos grafikonon medvés képet festenek. Az AO medvés területen mozog, a MACD medvés momentumot jelez, és az RSI elvesztette a január közepén kezdődött emelkedő mozgását. Ezeken az indikátorokon jelenleg nincs nyoma bikás ébredésnek.

Bitcoin 1-napos trend struktúra

Az 1-napos idősávú trend struktúra grafikonon azt látjuk, hogy a Bollinger szalag túladott szintjén van az árfolyam, és a MACD-vel az árfolyam-akció egy igen erős bikás divergenciát mutat. Az RSI-vel is kialakult egy kisebb bikás divergencia. Ezek az indikációk utalhatnak ezen az árszinten egyfajta aljképzésre, és előre jelezhetnek egy relief-rallyt. Én azt gondolom, hogy a Bollinger medián SMA20 jelenleg 39800 dolláros szintje, továbbá az SMA50 és SMA128 42000 dollár körüli szintje képezhetnek jelentős ellenállást egy ilyen lokális rally esetén. Ezek a szintek kiválóak lehetnek némi kockázatcsökkentésre, és pozíció igazításra.

Bitcoin 4-órás trend struktúra

Rövid idősávon, a 4-órás grafikonon a Bitcoin jelenleg teljes mértékben medvés trend struktúrát mutat. A mozgóátlagok medvés sorrendben vannak, és mindegyik szintje csökken. Ez egy tankönyvi medvepiac trend struktúrája. Ezen a grafikonon jelenleg divergencia sem utal irányváltásra. Felfelé a Bollinger-medián SMA20 és az SMA50 által kiadott 38500-39000 dolláros szint, és az SMA128 valamint Bollinger deviancia 40000 dolláros szint az, amit ezen az idősávon figyelni érdemes azoknak, akik ezt az idősávot kereskedik.

Bitcoin 1-napos Donchian (55) csatorna

A zárásra állított 55 periódusú Donchian csatorna legalján jár jelenleg a Bitcoin árfolyam. A napos grafikonon fent jelzett divergenciák konfirmálása esetén a 40000, 41500 és 42500 körüli Fibonacci szintek szolgálhatnak horizontális szintként azoknak, akik Donchian csatorna figyelésével kereskedik a BTC piacát.

Bitcoin AVWAP grafikon

A 2021. novemberében indult medvepiac forgalommal súlyozott átlagára jelenleg 44600 dollár körül van. Ez az a “korrekt ár” szint, amelyen átlagosan a medvepiac során a Bitcoin kereskedése zajlott. Két szempontból szoktam ezt a szintet figyelni. Egyrészt ennek a szintnek az áttörése jelezheti azt, hogy a bikák átveszik az irányítást. Másrészt ez a szint úgynevezett “mean”-ként funkcionál, amelyhez az árfolyam időnként vissza-visszatér (mean reversion). Jelenleg igen távol vagyunk ettől a mean szinttől, ami spekulációs lehetőséget ad azoknak, akik komoly deviancia esetén mean reversion-re játszva nyitnak pozíciót. Például a mostani 38000 dollár körüli szinttől egy mean reversion nagyjából 15% profitot hordozhat magában.

Érdekes hétnek nézünk tehát elébe. Alapvetően medvepiacon van a Bitcoin, de a napos idősávon több indikációt is említettem egy relief rally kialakulására. Amennyiben megtörténik a pattanás, úgy én azt javaslom, hogy a komolyabb támasz szinteken kockázatcsökkentő portfólió-igazításokat hajtsunk végre. A FOMO jellegű ellenállás vásárlásoktól pedig szokás szerint óva intek mindenkit.

Napi elemzéseimet a Kripto Akadémia VIP Discord szerverén találjátok, és a YouTube-on is rendszeresen jelentkezem rövid piaci összefoglalókkal.

Szép hetet, jó kereskedést, és zöld gyertyákat kívánok, sziasztok!

Chartpunk

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img