Gyengélkedő piacok várják a jegybank szerdai bejelentését

spot_img

Pengeélen táncolva várjuk az amerikai jegybank eheti ülését, ahol eldől, hogy a szervezet milyen további intézkedésekkel lép fel a növekvő infláció ellen. Mivel a globális gazdaság legfontosabb fizetőeszköze a dollár, az eseményre az egész világon odafigyelnek. Az ezzel kapcsolatos döntés bejelentésére magyar idő szerint szerda este 20:00-kor lehet számítani, amit 20:30-kor a jegybank elnökének sajtótájékoztatója fog követni.

A piac várakozásai szerint 0.5%-os kamatemelés következhet, illetve annak bejelentése, hogy a jegybank milyen módon kezdi el csökkenteni a saját eszközállományát.

A jegybank vállalati kötvények vásárlásával segítette az amerikai cégek Covid utáni talpraállását, amit tehát hamarosan azok eladása válthat fel. Ennek alapvetően két módja lehet. Az agresszív, ha a tényleges eladást választják, ami nagyobb eladási nyomást helyezhet a piacra. A második, ha csak hagyják kifutni, de már nem újítják meg a kötéseiket. Ebben az esetben több év alatt, kíméletesebb módon zsugorodhat a jegybank főkönyve.

A jegybank korábban 2017-2019. között hajtott végre egy eladási programot, ami 2017. októberében vette kezdetét. A bitcoin az ezt követő két hónapban még több mint 300%-kal növekedve, beállította a sokáig rekordnak számító 20 000 dolláros árfolyamát, ám 2018-ban már jelentős visszaesést szenvedett el. Ugyanebben az évben a hagyományos piacokon két nagyobb korrekció is végbement, amit szakértők a jegybank lépéseire vezettek vissza.

Fontos különbség, hogy 2017-ben egy emelkedő trendben jelentették be az eladási programot.

A hagyományos és a kripto piacok is ingatag lábakon állva futnak neki a nagy hétnek. A legnagyobb amerikai vállalatok tőzsdei teljesítményét összegző SP500, illetve a tech szektorra fókuszáló Nasdaq indexek is az elmúlt hónapok mélypontjai közelében tartózkodnak. Ha a trendjük nem változik, a további esésük minket is magával ránthat.

Mellettük azonban a bitcoin helyzete sem túl rózsás. 2011 óta a mögöttünk álló április volt az első olyan negatív hónap, ami úgy ért véget, hogy semmilyen vételi szándék nem mutatkozott a vásárlók részéről.

A havi grafikonokon minden eséssel záródó hónap alján láthatunk egy kisebb-nagyobb leszúrást, ami arra utal, hogy legalább az aktuális alj közelében felbukkant néhány vásárló, akik valamennyivel feljebb tornászták az árfolyamot. Az idei április ezzel szemben egyetlen tömör falként magasodik mögöttünk.

Egyetlen nagyobb tőzsdén sem voltak vásárlók

Habár egyetlen hónap alapján nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, illetve a nagy képet tekintve, február és március után április is csak egy nagyjából 10 000 dolláros sávban oldalazó konszolidációs időszak volt, de a jelenlegi körülmények inkább az óvatosságra, mintsem az optimizmusra inthetnek minket.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img