Emelkedést hozott a jegybank szigorító intézkedése

spot_img

Az amerikai jegybank az esti órákban ismertette a következő időszakra vonatkozó megszorító intézkedéseit.

  • 0.5%-os emelést hajtottak végre, 0.75%-ra növelve az alapkamatot.
  • Bejelentették a jegybank eladási programjának kezdetét. A FED június 1-től havi 47.5 milliárd dollár értékű értékpapírt fog értékesíteni, aminek mértékét 3 hónap alatt havi 95 milliárdra fogják növelni.

A fenti döntések megfeleltek a várakozásoknak, a jegybank elnökének sajtótájékoztatóján pedig az is elhangzott, hogy jelenleg nincs napirenden a kamatszint ennél nagyobb mértékű (havi 0.75%-os) emelése, sőt az is lehet, hogy a tegnapi 0.5% után visszatérnek a 0.25%-os emelésekhez. Ezt a gazdaság relatív erősségével magyarázta, ami szerinte nagyobb recesszió nélkül is képes lehet megbirkózni a magas inflációval.

Az emelések addig folytatódnak, amíg az infláció trendje csökkenő pályára áll. Ennek több egymást követő hónapban kell megtörténnie, mielőtt a szigorítások kivezetése szóba kerülhetne.

Ezzel kapcsolatban fontos kiegészítés, hogy az Egyesült Államokban jövő hét szerdán publikálják majd a legfrissebb inflációs adatokat, ami a következő hét meghatározó tőzsdei eseménye lehet.

A jegybank tehát úgy szigorított, hogy némiképp bizakodó hangot ütött meg, ami a bejelentés ideje alatt szépen meg is tolta a nap folyamán már egyébként is felfelé ívelő árfolyamokat.

A jegybank elnökének mondataira ugrott egyet a BTC is

Ezzel meglehet az esélye a tegnap általunk is bemutatott trend folytatásának, ami szerint a FED ülései után néhány napos emelkedések szoktak következni.

Ez azonban továbbra sem jelenti azt, érdemes lenne esztelen vásárlásokba kezdeni. Hogy mennyire nem, azt az alábbi grafikon is alátámasztja.

Utoljára 2000. március 21-én történt meg, hogy a jegybank 0.5%-os kamatemelést hajtson végre. Ezt akkor szintén az árfolyamok emelkedése követte.

Amint azonban a képen is látható, az akkori pozitív hangulat csupán néhány napig tartott, és nem sokkal később ismét a bizonytalanság váltotta fel, amit végül egy nagyobb visszaesés követett.

20 évvel ezelőtt nyilván teljesen más körülmények alakították az árfolyamok alakulását, de a történet jól példázza, hogy amikor a FED bekeményít, az nem az a pillanat, amikor az első zöld nap után eufóriába esve kellene rátenyerelni a vásárlás gombra, és több évre előre betárazni a mélyponton lévő coinokból. A FED továbbra is szigorít, amivel a 2020-21-es bika piac hátterével teljesen ellentétes környezetet tart fenn.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img