Kriptovaluta gazdasági övezetet hoznak létre a Közép-afrikai Köztársaságban

spot_img

Miután áprilisban törvényes fizetőeszközként elfogadta a bitcoint, a Közép-afrikai Köztársaság most egy kriptovaluta gazdasági övezetet akar létrehozni Sango néven.

A Közép-afrikai Köztársaság (CAR), amely El Salvador után a második ország a világon, amely a bitcoint törvényes fizetőeszközként fogadta el, egy olyan központ kialakítását tervezi, amely a kriptopénzzekkel foglalkozó vállalkozásokat és a kriptopénz felhasználókat vonzana az országba.

“A formális gazdaság többé már nem opció számunkra. Egy átláthatatlan bürokratikus keret tart bennünket egy olyan rendszerben, amely egy cseppnyi esélyt sem ad a versenyképességre” – nyilatkozta az elnök.

A Sango elnevezésű kezdeményezést a Közép-afrikai Köztársaság nemzetgyűlése indította el Faustin-Archange Touadéra elnök támogatásával. A projekt céljait egy 24 oldalas dokumentumban foglalták össze. A Sango célja, hogy “előkészítse az utat a végtelen lehetőségek digitális jövője felé” – olvasható a tervezet honlapján

A Közép-afrikai Köztársaságnak hatalmas bitcoin tervei vannak. A Sango által gyakorlatilag egy legális, az ország parlamentje által elismert bitcoinra épülőkriptopénz gazdasági övezetet” akarnak létrehozni.

A tervek között szerepel egy digitális nemzeti bank létrehozása, kriptotárca fejlesztés (amely kompatibilis lesz a Lightning Networkkel,) és a földvásárlások megkönnyítését bitcoin segítségével.

A kriptos cégek hozzáférhetnek majd az ország természeti erőforrásaihoz is. A külföldi befektetők ösztönzésére “befektetéssel járó állampolgársági” programot is indítanak, nulla százalékos jövedelem- és társasági adóval. A jogi keretet 2022 végéig kívánják kidolgozni.

A CAR azt is tervezi, hogy még az év vége előtt befejezi a Közép-afrikai gerinchálózat (CAB) internet összeköttetését, amely a “teljes digitális átalakulást” fogja működtetni – áll a dokumentumban.

A nemzetközi közösség és számos érdekelt fél nem támogatja a Közép-afrikai Köztársaság bitcoinnal kapcsolatos döntését. Az elemzők úgy vélik, hogy az országban jelentős akadályok állnak a bitcoin bevezetése előtt.

A Közép-afrikai Köztársaság a világ egyik legkevésbé fejlett állama. A Világbank adatai szerint az egyik legalacsonyabb GDP-vel rendelkező ország. Lakosainak mindössze 11%-a, illetve 14%-a fér hozzá az internethez és az elektromos áramhoz.

Egyes lakosok is meglepődtek a kormány döntésén, mivel a legtöbbjük nem ismeri a kriptovalutákat. Bár a kormány szerint a nemzetgyűlés egyhangúlag fogadta el a bitcoint törvényes fizetőeszközzé nyilvánító törvényt, állítások szerint sok ellenzéki törvényhozó tartózkodott a szavazáson.

A Nemzetközi Valutaalap is óvatosságra intett. Abebe Aemro Selassie, az IMF afrikai részlegének igazgatója elmondta: “Nagyon fontos, hogy ne tekintsük az ilyen dolgokat csodaszernek az országaink előtt álló gazdasági kihívásokra”.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön és a YouTube csatornánkon találtok. 

Bitcoin vagy nagyobb altok vásárlásához a Binance szolgáltatásait ajánljuk. A közepes vagy kisebb kapitalizációjú coinok beruházásához az általunk is használt KuCoin felületét próbáld ki. Az így vásárolt kriptovalutáidat akár a Nexo felületén is tudod kamatoztatni.

Törvényes fizetőeszköz lett a bitcoin a Közép-afrikai Köztársaságban

/bitcoin magazine, cryptoslate, reuters, coingape/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img