Bármi áron?

spot_img

Bármi áron. 2012-ben ezek, a pénzügyi életben történelminek számító a szavak mentették meg az eurót. Az európai központi bank akkori vezetője, Mario Draghi mondta ki őket, miután az eurózóna nehéz helyzetbe, sokak szerint egyenesen az összeomlás szélére került.

A 2008-as válságot követően több európai ország sem volt képes talpra állni. Olaszország, Portugália, Görögország, Spanyolország és Írország lehetséges államcsődje napi téma volt a gazdasággal foglalkozó médiában.

Ezek az országok csak rendkívül magas kamatok mellett tudtak a piacról hitelekhez jutni, ami egyre nehezebb helyzetbe hozta őket és visszafogta az egész térség növekedését. A nyüglődésnek végül a bevezetőben említett szavak vetettek véget, amivel Draghi egy sajtótájékoztatón megüzente, hogy az Európai Központi Bank maga fog a tagállamok segítségére sietni és hajlandó bármilyen mennyiségben felvásárolni az általuk kibocsátott állampapírokat, vagyis kedvezményes hitelt biztosít számukra.

Akkoriban sokan bírálták ezt a döntést, például Németország sem nézte jó szemmel, hogy végtelen mennyiségű pénzt pumpálnának a kontinens leggyengébb gazdaságaiba, ám az EKB kiállása végül képes volt helyreállítani a bizalmat és Európa kilábalt a szorult helyzetből.

“Az Európai Központi Bank kész bármit megtenni, hogy megmentse az eurót.”

Ma este kiderülhet, hogy az Egyesült Államok jegybankjának vezetője hajlandó-e bármit megtenni az infláció visszaszorításának érdekében. A világgazdaság alapkövének számító dollárral kapcsolatos döntés szó az egész világra kihathat.

Jerome Powell “bármi áron” pillanata akkor jöhet el, ha ma este, a korábban ígért 0.5% helyett, legalább 0.75%-os kamatemelést fog bejelenteni. Minderre azért lehet szükség, mert a múlt pénteken közzétett amerikai inflációs statisztikák jóval a várakozáson felüli pénzromlásról tájékoztattak.

A nagyobb kamatemelés ugyan rövidebb távon visszaveti a gazdasági folymatokat és fájhat a piacoknak is, de egy fontos lépés lehet az infláció megfékezésének érdekében. Ha a jegybank marad a 0.5%-nál, akkor az kedvező lehet a tőzsdék számára, de egy olyan spekulációt is elindíthat, hogy a szervezet nem lesz képes megfékezni, vagy akár lassítani az inflációt.

Korábban sok bírálat érte Powelléket, hogy csak lassan és gyengén reagáltak a kialakuló inflációs helyzetre. 2021 nagy részében például végig azt hangoztatták, hogy ez csak egy átmeneti jelenség lesz, nem kell tőle tartani. Mint kiderült, nagyot tévedtek. A mai nap egy lehetőség lehet arra, hogy visszaszerezzék a bizalmat.

A befektetői várakozásokat összegző oldalak az elmúlt egy hónapban csak 10% körüli esélyét látták annak, hogy a FED 0.75%-os emelést hajtson végre. Ez az arány a piacok hétfői nyitása óta 75% fölé ugrott. Utoljára azonban 1994-ben volt ekkora mértékű növelés, tehát korántsem egy mindennapos dologról lenne szó.

Az amerikai jegybank magyar idő szerint ma este 20:00-kor adja ki az emelés mértékéről szóló közleményét, amit fél órával később egy sajtótájékoztató fog követni. Ebben az időszakban kripto fronton is nagy piaci kilengésekre lehet számítani.

A jegybanknak ezt követően még júliusban lesz egy hasonló kamatdöntő ülése, utána viszont legközelebb már csak szeptemberben fognak ebből a célból összeülni. Elképzelhető az is, hogy egy esetleges nagyobb emeléssel kivárnak még egy hónapot és előtte még megnézik, hogy mit mutatnak majd a júniusi inflációs statisztikák. Ennek azonban, mint fentebb is említettük, ugyancsak meglehetnek a negatív következményei.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img