Fizetésképtelenné vált az egyik legnagyobb kripto befektetési alap

spot_img

Hétfőn röppentek fel az első hírek, hogy fizetésképtelenné válhatott az egyik legnagyobb kripto befektetési alap.

A legutóbbi jelentésük szerint 18 milliárd dolláros kitettséggel rendelkező Three Arrows Capital-t (3AC) még 2012-ben hozták létre. Vezetője, Su Zhu kriptós körökben egyfajta ikonnak számít, aki az elmúlt év összes nagyobb, akár százszorosnál is nagyobb megtérülést produkáló top projektjében (Solana, Avalance és Terra) érdekelt volt. Mindez azonban számukra sem jelentett sebezhetetlenséget.

Su Zhu

A Terra májusi csődjével például a 3AC 500 millió dolláros befektetése 500 dollár értékűvé zsugorodott. A mostani problémát azonban valószínűleg nem ez, hanem a Celsius nehézségei okozhatták számukra.

3AC-hoz hasonló alapok a lehető leghatékonyabb tőkefelhasználásra törekednek, ezért a befektetésre szánt pénzüket sokszor olyan hitelek teszik ki, amiket a nagyobb szolgáltatók (Celsius, Nexo, Blockfi, Genesis) biztosítanak számukra. A hírek szerint a 3AC az elmúlt napok (részben a Celsiusnak köszönhető) árfolyam esései után egy margin call-t kapott, vagyis jelenleg arra kényszerül, hogy kényszeresen eladja a saját pozícióit, mert a hiteleinek fedezetei már nem elegendőek azok nyitvatartásához.

A pontos részletek egyelőre még nem ismertek, de mivel a 3AC szerteágazó kitettséggel rendelkezik a kriptovilágban, a hiteleinek bedőlése számos piaci szereplőt érinthet.

A 3AC vezetője hajnalban arról tájékoztatott, hogy igyekeznek a partnereikkel megoldást találni a történtekre. Az elmúlt napokban pusztán pletykának számító híresztelések ezzel bizonyosságot nyertek. Nem sokkal ezt követően az árfolyamok lefelé tartó irányt vettek fel.

Egy újabb nagy szereplő kiesése és eladásai nehéz helyzetbe hozhatják a kriptopiacot. Ha folytatódik az esés, az az ethereum DeFi ökorendszerében egy likvidációs hullámot indíthat el, a statisztikák szerint ugyanis az 1000 – 1100 dolláros régióban egyre több ethereum fedezetű hitel kezdhet el kistoppolódni. A kényszeres értékesítések egy öngerjesztő folyamatként további eladási nyomás alá helyezhetik a piacot.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img