Torokra mennek? Szorongatott helyzetben a Celsius

spot_img

Tegnapi bejegyzésünkben már utaltunk rá, hogy a jelenlegi pánikhangulat kialakulásához a Celsius helyzete is nagymértékben hozzájárulhatott.

Az egyik legnagyobb, több mint 1.5 millió felhasználóval rendelkező kamatozó és hitelező szolgáltatásokat kínáló alkalmazás túl mohónak bizonyult. Az ügyfeleinek pénzét más DeFi appokon keresztül megforgató, majd a haszon egy részét visszaosztó oldal jelentős kitettséget koncentrált olyan szolgáltatásokba, melyeket nem a megfelelő körültekintéssel választott ki, az ezek körül kialakuló anomáliák pedig idővel komoly veszteségeket okoztak számára.

A korábbi baklövései után a Celsius csak az elmúlt egy hónapban százmillió dolláros nagyságrendű károkat szenvedhetett el a Terra összeomlása, illetve a Lido által okozott problémák miatt, azonban rendelkezik egy olyan nyitott pozícióval is, amit lehet, hogy a helyzetét látva be is támadnak majd a teljes piaci összeomlásra (és ezáltal a még olcsóbb árakra) játszó szereplők.

A Celsius 435 millió dollár értékű tokenizált bitcoin (wBTC) kitettséggel rendelkezett a Maker oldalán, ahol a letétbe helyezett bitcoinért cserébe Dai stabil coinokat vett fel.

A Maker egy decentralizált hitelező alkalmazás, aminek a működési adatai teljesen nyilvánosak, beleértve azt is, hogy a Celsius által kölcsönvett pénzt mikor kell visszafizetni. Ha erre egy bizonyos árfolyam eléréséig nem kerül sor, akkor a Maker eladja a fedezetként szolgáló wBTC-t, amivel ismét jelentős veszteség érheti a Celsiust.

A likvidációs árfolyam tegnap még 22 000 dollár körül alakult, ám a bitcoin napközben mutatott esése miatt a Celsius azóta több részletben, további 100 millió dollár értékű wBTC-t utalt be a Makerbe, hogy a letét növelésével lejjebb tornássza ezt az értéket.

A jelenlegi állás szerint a Celsius pozícióját 16 852 dolláros áron fogják felbontani. Ha ez megtörténik, a Maker rendszere automatikusan értékesíti a wBTC fedezetet, ami a mérete miatt egy újabb sokk lehet a piac számára.

A likvidációs szintet a Celsius további befizetésekkel csökkentheti, de kérdés, hogy ezeket meddig tudja tovább finanszírozni. Ha a szolgáltató csődjére a nagyobb piaci szereplők is rájátszanak, akkor a tőzsdékről eltűnhetnek az általuk elhelyezett, jelentősebb összegű vásárlási megbízások. Az átlagosnál kevesebb vételi ajánlat miatt könnyebben leszúrhat az árfolyam, ami a Celsiust is kétvállra fektetheti.

Nem ez lenne az első alkalom, hogy a piaci szereplők megpróbálják kihasználni egy magát rosszul pozícionáló kereskedő, vagy szolgáltató helyzetét. A régi motorosok például emlékezhetnek rá, hogy 2018-ban az egyik legnagyobb ázsiai tőzsde, az Okex került nehéz helyzetbe egy a mostanihoz hasonló nagyságrendű, és szintén rosszul menedzselt 450 millió dolláros tőkeáttételes megbízás miatt. A váltót akkor jelentős veszteség érte, amit végül a saját felhasználóira terhelt rá.

A Celsius mostani helyzetét nehezítheti, hogy a bitcoin árfolyama egyébként is egyre jobban megközelíti a 2017-es csúcsnak számító 20 000 dolláros szintet. A lélektani határ elérése önmagában is olyan piaci folyamatokat indíthat el, ami rövid idő alatt további eséshez vezethet.

A piaci manipulációk mellett tehát a józan ész is távol tarthatja most a befektetőket, akik kétszer is megfontolhatják, hogy kockáztassanak-e most, amikor fennáll a veszélye annak, hogy egy piaci szereplő 25 000, vagy akár még több bitcoin eladására kényszerülhet.

A BTC mellett az ETH is közel jár ahhoz, hogy kezdetét vegyék a tömeges likvidálások. A nagyobb DeFi appokban 1000 – 1100 dollár között kezdődhet meg a felvett hitelek letéteinek kényszeres értékesítése

A Makerben elhelyezett 535 millió dollárnyi wBTC a Celsius teljes pénzügyi állományának nagyjából egyharmada, aminek elvesztése akár a cég végét is végét is jelentheti. Az oldal felhasználói sajnos a partvonalról kénytelenek végignézni a hazárdjátékot, miután a Celsius tegnap felfüggesztette a kiutalások lehetőségét.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img