Coinbase: azonosítani kell a kriptós utalások címzettjeit

spot_img

Új szabályt léptet életbe a Coinbase, amit első körben a Hollandiában élőknél, később azonban más EU-s tagállamok lakóinál is be fognak vezetni.

A tőzsde a kimenő kriptós tranzakciók végrehajtása előtt egy olyan kérdőívet fog feldobni, amin meg kell adni a tranzakció fogadójának nevét, lakcímét és azt is, hogy miért szeretnénk neki kriptopénzt küldeni. Vagyis ezt nem csak akkor kell majd kitölteni ha magunknak, hanem akkor is, ha valaki másnak szeretnénk utalni. Még akkor is, ha az illető soha nem regisztrált a Coinbase oldalára.

A cél a külső, tőzsdén kívül vezetett kriptovaluta tárcák azonosítása és egy tulajdonosi adatbázis létrehozása, amivel a blokkláncon is névszerint nyomon követhetővé válnak a tranzakciók.

Ezt az előírást a következő 1-2 évben más váltók is bevezethetik, egy nemzetközi nagyhatalmak által támogatott pénzmosás ellenes intézkedés életbelépése (Travel Rule) ugyanis törvényi előírássá teheti ezt számukra.

Jogvédők szerint nagy kockázatokat rejt magában, hogy az emberek személyes adatai a tudtuk és beleegyezésük nélkül kerülhetnek egy olyan szolgáltató (jelen esetben egy kripto tőzsde) birtokába, amit soha nem is használtak, vagy akár tudatosan el is kerültek.

A névhez és lakcímhez kötött kripto tárca címek megszerzése zsíros célpont lehet a hackereknek, amiket más bűncselekmények tervezéséhez, betörésekhez vagy akár emberrablások célpontjainak kiválasztásához is felhasználhatnak. Mindezt úgy, hogy az érintetteknek (mivel nem a tőzsde ügyfelei) fogalma sem lesz a róla szóló információk kiszivárgásáról.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img