Mi az a blokklánc híd? – 1. rész

spot_img

A blokklánc híd (blockchain bridge) egy olyan protokoll, amely két blokkláncot köt össze, lehetővé téve a köztük lévő interakciót. Ha rendelkezel némi bitcoinnal és ki szeretnéd próbálni az Ethereum hálózaton futó DeFi appok valamelyikét, a blokklánc híd elérhetővé teszi számodra anélkül, hogy eladnád a birtokodban lévő bitcoint. A blokklánc hidak alapvető fontosságúak a blokklánc térben, ami az átjárhatóságot illeti.

Ahhoz, hogy megértsük, mi is az a blokklánc híd, először is meg kell értenünk, mi is az a blokklánc. A Bitcoin, az Ethereum és a BNB Chain a legfontosabb blokkláncok egyike, mind külön ökoszisztémát alkotnak, amelyek különböző konszenzus protokollokra, programozási nyelvekre és rendszer szabályokra épülnek. 

A blokklánc híd egy olyan protokoll, amely két gazdaságilag és technológiailag különálló blokkláncot köt össze, hogy lehetővé tegye a köztük lévő interakciókat, kommunikációt. Ezek a protokollok úgy működnek, mint egy fizikai híd, amely összeköti az egyik szigetet a másikkal. A szigetek jelképezik a különálló blokklánc ökoszisztémákat a kriptotérben.

A blokklánc hid segítségével az egyik blokkláncon tárolt digitális eszközök és adatok kölcsönhatásba léphetnek egy másik blokklánccal, amit interoperabilitásnak nevezünk. Az interoperabilitás az internet sarokköve is egyben. A számítógépek világszerte ugyanazt a nyílt protokollkészletet használják egymás közötti kommunikációra. A blokkláncok területén, ahol számos különböző protokoll létezik, a blokklánc hidak elengedhetetlenek ahhoz, hogy az adatok és értékek cseréje hasonlóan egyszerűen történjen. 

Miért van szükségünk blokklánc hidakra?

A blokklánc tér fejlődése során korlátokba ütközik, ugyanis a különböző blokklánc ökoszisztémák nem tudnak egymással együttműködni. Minden blokkláncnak megvannak a maga szabályai, tokenjei, protokolljai és okos szerződései. A blokklánc hidak segítenek feloldani az együttműködési problémákat és összehozni ezeket az elszigetelt kripto ökoszisztémákat. A blokkláncok összekapcsolt hálózata lehetővé teheti a különböző tokenek és adatok zökkenőmentes cseréjét és áramlását közöttük. 

A blokklánc hidak segítségével a felhasználók más láncok új protokolljaihoz férhetnek hozzá és egyben lehetőséget biztosítanak a különböző blokklánc közösségek fejlesztőinek az együttműködésre. Más szóval a blokklánc hidak a blokklánc ipar interoperábilis jövőjének kritikus elemei.

Tudtad? A BTConEthereum oldalán nyomod tudod követni, hogy mennyi tokenizált bitcoint kötöttek le különböző protokollokon keresztül.

Hogyan működnek a blokklánc hidak? 

A blokklánc hidak leggyakoribb felhasználási esetei a tokenek tranzaktálása egyik láncról a másikra. Ha például át akarsz utalni némi bitcoint az Ethereum hálózatra, akkor ennek az egyik módja az lehet, hogy eladod a BTC-det, majd ethereumot vásárolsz. Ez azonban tranzakciós díjakkal és esetenként nagy áringadozás lehetőségével is jár.

Alternatív megoldásként használhatsz egy blokklánc hidat is anélkül, hogy eladnád az adott kriptovalutát. Amikor 1 BTC-t küldesz egy Ethereum tárcába, az adott blokklánc híd zárolja a BTC-t és létrehoz ezzel egyenértékű mennyiségű Wrapped BTC-t (WBTC), ami egy ERC20 token és kompatibilis az Ethereum hálózattal. A portolni kívánt BTC mennyiséget a híd egy intelligens szerződésben zárolja, a célblokklánc hálózaton pedig kibocsátásra vagy mintelésre kerül az ezzel egyenértékű token. 

A csomagolt (wrapped) token egy másik kriptopénz tokenizált változata. Az általa képviselt eszköz értékéhez van kötve és jellemzően bármikor visszaváltható rá (kicsomagolva).

A felhasználó szemszögéből nézve ez a folyamat néhány lépésből áll. A Binance Bridge használatához először ki kell választanod azt a láncot, amelyről áthidalni szeretnél, valamint meg kell adod az áthidalni kívánt összeget. Ezután el kell utalnod a kriptovalutát a Binance Bridge által generált címre. Miután a kriptovalutát a felugró időablakon belül elküldted a megadott címre, a Binance Bridge elküldi neked a másik blokkláncra a csomagolt token egyenértékű összegét. Ha vissza akarod váltani a csomagolt kriptovalutát, egyszerűen csak végig kell menned ugyanazon a folyamaton csak fordítva.

Folytatjuk!

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok. Bitcoin vagy nagyobb altok vásárlásához a Binance szolgáltatásait ajánljuk.

A Bitcoin kínálat egy százaléka van tokenizálva

/binance academy, coindesk/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img