Először kerül bíróság elé egy kriptós belsős kereskedési ügy az Államokban

spot_img

A Coinbase egykori termékfejlesztésért felelős igazgatója, valamint két másik társa ellen emelt vádat a manhattani ügyészség. Az Egyesült Államokban ez lesz az első olyan kriptopénzekkel kapcsolatos belsős kereskedési ügy, ami bíróság elé kerül. Ishan Wahi, a Coinbase egykori termékfejlesztésért felelős igazgatója a listázásokat megelőző vásárlásoknak hála nagyjából 1,5 millió dollárral lett gazdagabb.

Az ügyészség szerint az első számú vádlott kihasználta a Coinbase belső információit, hogy listázás előtti kriptopénzeket vásároljon fel, az információt pedig kiszivárogtatta, illetve másoknak is eladthatta.

Az ügyben három ember ellen emeltek vádat. Ishan Wahi egykori Coinbase igazgató ellen, aki benne volt olyan beszélgetős csoportokban, ahová csak a vezető beosztású alkalmazottak kaptak meghívást. A listázásokról innen informálódott. 

A második vádlott Wahi testvére, a harmadik annak felesége. A vád szerint testvérének adta át az információkat az ex-igazgató.

Wahi előkerítésében és az ügy felderítésében a Coinbase is tevékeny szerepet vállalt. Miután egy kriptós twitteres kiderítette, hogy a váltón listázásra kerülő tokenek mindegyikéből valaki több százezer dollár értékben vásárolt be a beharangozók megjelenése előtt 24 órával. A váltó akkor megígérte, hogy felderíti az ügyet és a belső embert átadja az ügyészségnek.

A Coinbase-nél hónapok munkájával tudták rábírni Wahit, hogy találkozzon velük május 16-án. A találkozót megelőző éjjelen viszont Wahi egy egyirányú repjegyet vásárolt Indiába saját maga és testvére számára. A rendőrök közbeléptek és a reptéren vették fogságba a férfit. A letartóztatása előtt még figyelmeztető üzeneteket küldött a testvérének. A harmadik vádlott ellen körözést adtak ki.

Az Egyesült Államokban a belsős kereskedést súlyosan büntetik. A felfüggesztett büntetés szinte garantált, a visszaeső vagy súlyos elkövetők pedig már letöltendő börtönbüntetést kapnak. A két vádpont – összeesküvés és pénzügyi csalás – mindegyike legfeljebb 20 éves büntetést vonhat maga után.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img