A jegybank és az amerikai nagyvállalatok hete áll előttünk

spot_img

A héten fontos bejelentések sora lehet hatással az árfolyamok alakulására. A legtöbb befektető által várt esemény az amerikai jegybank szerda este 8-9 óra közötti kamatemelése, illetve az azt követő sajtótájékoztatója lesz, ahol újabb szigorító intézkedések kerülhetnek bejelentésre.

Az infláció visszaszorítását célzó növelés a szervezet képviselőinek korábbi nyilatkozatai alapján 0.75%-os lehet, ám mivel a pénzromlás mértéke júniusban is több évtizedes rekordot döntött, a befektetők 21%-os esélyt látnak arra, hogy egy ennél magasabb, 1%-ról szóló döntés is megszülethet.

A jegybank ezt követően csak szeptemberben fog újra kamatdöntő ülést tartani, ezért sok elemző reménykedik abban, hogy a szigorító intézkedések meghozatalában fennálló szünet némi teret ad majd a piacoknak a növekedésre.

A hét másik fontos eseménye, hogy az Egyesült Államok öt legnagyobb vállalata (illetve rajtuk kívül még számos kisebb is) mind ezen a héten fogja közzétenni a negyedéves pénzügyi jelentését.

Kedden az Alphabet (Google) és a Microsoft, szerdán a Meta (Facebook), csütörtökön pedig az Amazon és az Apple nyilatkoznak az elmúlt hónapok teljesítményéről.

A jelentésekben szereplő számoknál talán még fontosabb lesz az ezek mellé fűzött magyarázat, ami általában tartalmaz egy előrejelzést a következő 3 hónapos időszakra. Ha ebben a gazdaság visszaesésére utaló várakozások szerepelnek (pl.: csökkenő vásárló / felhasználó számok, csökkenő bevételek, várható elbocsátások stb), az gyengítheti a piacba vetett bizalmat.

A kriptovaluták mozgalmas hétvégét tudhatnak maguk mögött. Akárcsak a hét első, úgy az utolsó napján is az ethereum diktálta az iramot, aminek vasárnap sikerült is a korábbi napok során elért csúcsát megdöntenie.

Sajnos az ilyen jellegű akciók általában kedvezőtlen előjelnek tekinthetők. A hétvégi, alacsonyabb forgalmú időszakban, az éppen csak a korábbi csúcsok fölé benéző árfolyam egy klasszikus mintázatnak számít, ami sokszor a lokális tetőpontokon szokott kirajzolódni.

Hogy ezúttal is így fog-e történni, annak nagyobb esélyt adhat, hogy a fentebb említett események miatt egy sok bizonytalansággal tarkított hét áll leőttünk. Talán így gondolta az a kereskedő is, aki az éjjeli órákban egy 10 000 ethereumos azonnali (market) eladással vetett véget a hétvégi mókának, ami után egy határozottan lefelé tartó irányt vett fel az ETH mozgása. Ezt a bitcoinnal együtt a kriptók többsége is lekövette.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img