A Google a legnagyobb befekető a kriptopénz piacon

spot_img

A legfrissebb adatok szerint a Google anyavállalata, az Alphabet fektet a legaktívabban a blokklánc szektorba. Tavaly szeptember és idén június között négy befektetési körben, összesen 1,56 milliárd dollárt fektetett az iparágba.

Ugyanebben az időszakban a Blackrock három fordulóval 1,17 milliárd dollárt fektetett be, amelyet a Morgan Stanley bankóriás követett 1,1 milliárd dollárral és két fordulóval. Őket követi az elektronikai óriás Samsung, 13 körrel és 979 millió dollárral, míg a Goldman Sachs az ötödik helyet foglalja el 698 millió dollárral. 

A listázott 40 vállalat 2021 szeptembere és 2022 júniusa között mintegy 6 milliárd dollárt fektetett be blokklánc-startupokba. Mivel egyes fordulókban több befektető is részt vesz, nem tudjuk, hogy az egyes vállalatok mennyit fektettek be egy-egy projektbe.

Összesen 61 blokklánc- és kripto cég kapott befektetést 71 befektetési körben a listázott részvénytársaságoktól. Ezek a blokklánc startupok több, mint 20 iparágban és 65 felhasználási területen tevékenykednek:

  • 19 vállalat kínál valamilyen formában NFT megoldásokat és szolgáltatásokat. Ezek közül sokan olyan iparágakhoz tartoznak, mint a szerencsejáték, a művészet és szórakoztatás.
  • Összesen 12 cégnek a piactér a fő terméke, NFT-k adásvételének támogatásával.
  • 11 szervezet nyújt szerencsejáték-szolgáltatásokat. 
  • 7 vállalat kínál blokklánc-szolgáltatásokat: A ConsenSys az egyik legmagasabb finanszírozási összeget nyerte el (450 millió dollárt a Microsoft részvételével) az elemzett időszakban.
  • Öt vállalat az infrastruktúrára összpontosít.
  • Négy vállalat blokklánc-fejlesztési platformokra, dAppokra, okos szerződésekre, tokenizálásra és skálázási megoldásokra összpontosít.
  • Három vállalat kínál letétkezelési megoldásokat: Fireblocks (550 millió dolláros deal az Alphabet bevonásával), a Circle (550 millió dolláros kör a Blackrock részvételével) és az Anchorage Digital (350 millió dolláros befektetés a PayPal és a Blackrock bevonásával).

A Samsung a blokklánc-ökoszisztéma egészére tett. 15 különböző felhasználási területre összpontosító vállalatokba fektetett, például blokklánc-szolgáltatásokba, fejlesztési platformokba, NFT és közösségi hálózatokba. Ezzel szemben az Alphabet és a Blackrock egy teljesen más stratégiát fut neki azzal, hogy koncentráltan, kevesebb vállalatba fektet.

A nagyvállalatok olyan felhasználási területeket is keresnek, amik kiegészítik meglévő termékpalettájukat. A HERE Technologies például befektetett az UNL-be, egy blokklánc-alapú helymeghatározási és térképezési technológiával foglalkozó vállalatba.

A bankszektor is elkezdte növelni a kripto– és blokklánc-szolgáltatások iránti kitettségét, a legtöbb esetben mindig a megnövekedett ügyféligényre hivatkozva. Ők főleg a kripto letétkezelésbe, vagyonkezelésbe és kereskedésbe fektettek.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img