Kripto tőzsde indításán dolgozik a Samsung

spot_img

Helyi lapok beszámolói szerint a napokban 7 vállalat kért engedélyt kripto tőzsde indítására az erősen szabályozott dél-koreai piacon. Egyikük a világ egyik legnagyobb tech cégének, a Samsungnak az egyik leányvállalata.

A Samsung Securities (Samsung Értékpapírok) által fejlesztett váltó 2023 első felében kezdheti el a működését, de a riport kitért arra is, hogy a vállalatnak problémát okoz a megfelelő szakemberek megtalálása, ami hátráltathatja a projekt indulását.

Pedig a környezet most nagyon is támogató lenne, márciusban ugyanis elnökválasztást tartottak Dél-Koreában, aminek győztesét az itt élő kriptovaluta tulajdonosok segíthették hatalomra.

Yoon Suk Yeol minden idők legszorosabb helyi választásán 48.6%-os támogatást ért el, míg ellenfele 47.8%-kal csak második lett.

A kiélezett versenyben minden szavazatra szükség volt a győzelemhez, így Yoon kampányában fontos szerepet kapott az a kriptovalutákkal kapcsolatos ígéret is, ami szerint győzelme esetén lazítani fog az életben lévő szabályozáson.

Dél-Koreában nem csak a fiatalok, hanem az egész népesség körében népszerűek a kriptovaluták, ami részben az ország kimagasló technikai fejlettségének, részben az itt élők kultúrájában fontos szerepet betöltő, szerencsejátékok, fogadások és spekuláció iránti rajongásnak köszönhető.

Yoon kampányígérete az volt, hogy győzelme után megemeli a kriptókon elért nyereségek adókötelezettségének határát. A törvények szerint 2000 dolláros (~800 000 Ft) éves nyereség fölött 20 százalék adó terhelte az ezeken elért profitot, amit az új elnök 42 000 dollárra (16 millió Ft) emelt volna.

A kriptókat sújtó adót – igaz csak átmenetileg – de végül teljesen eltörölték, és várhatóan csak 2024-2025 körül fogják ismét bevezetni.

Ennek kapcsán viszont egy fura ellentmondás, hogy az airdropokra, vagyis a különböző protokollok által ingyen kiosztott coinokra azok értékétől függően 10-50%-os “ajándékozási illetéket” kell fizetnie az ezeket megkapó befektetőknek.

A Samsung mellett egy másik nagy dél-koreai vállalat neve is kiszivárgott a saját tőzsdét indítani kívánó cégek listájáról. Az ország legnagyobb befektetési bankjának számító Mirae 650 milliárd dollárt kezel és tapasztalatai révén jó esélye van a szükséges engedélyek megszerzésére.

Néhány nappal ezelőtt a világ legnagyobb alapkezelője, a BlackRock is belépett a kripto piacra.

Blackrock: a világ legnagyobb vagyonkezelője belépett a kripto piacra

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img