A foglalkoztatottsági adatok délutáni bejelentésével véget érhet az oldalazás

spot_img

A múlt héthez hasonlóan ezúttal is péntek délutánra esik egy várhatóan a piacokat megmozgató statisztika bejelentése.

Az amerikai foglalkoztatottsági adatokat (NFP) és fizetési statisztikákat 14:30-kor hozzák nyilvánosságra. Ezek azért számítanak fontosnak, mert az inflációt befolyásoló hatásaik kapcsán a jegybank is odafigyel rájuk.

Az összefüggések a jelenlegi helyzetben kissé ellentmondanak egymásnak, mert ami jó hírt jelent az embereknek (sok új munkahely -> választás szabadsága -> a munkaadóknak versenyezniük kell a munkavállalókért és magasabb fizetést kell kínálniuk), az rossz hír a befektetők számára.

Ha sok új munkahely jön létre és magas a foglalkoztatottság, az arra utal, hogy a gazdaság még mindig jó állapotban van, a jegybank pedig továbbra is szigorúbban léphet fel az infláció ellen, mert nem kell attól tartania, hogy a fogyasztás visszaszorítását célzó intézkedéseivel válságba taszítja az országot. (A magasabb fizetések szintén növelik az inflációt, ami még nehezíti is a jegybank munkáját.)

Amíg tehát nem csökken a foglalkoztatottság, a jegybanknak is nagyobb a mozgástere, ami nem kedvez a tőzsdei befektetések számára.

Az elmúlt hónapokban így alakultak a foglalkoztatottsági adatok:

A képen jól látható, hogy az utolsó jelentés szerint a nyár végén a korábbi hónapokhoz képest kiemelkedően sok, 528 000 új munkahely jött létre az Egyesült Államokban. Ez is szerepet játszhatott abban, hogy a jegybank elnöke a múlt héten határozottan kijelentette, hogy rövid távon semmilyen enyhítésre nem lehet számítani.

A fentiekhez viszont annyit még mindenképp érdemes hozzátenni, hogy nagyon sok új munkahely nem főállást, hanem másod- vagy harmadállást jelentett, ha pedig az emberek ilyeneket vállalnak, az éppen azt jelenti, hogy egyre problémásabb számukra a megélhetés, vagyis koránt sincs olyan jó helyzetben az amerikai gazdaság, mint amennyire azt a grafikon sugallná.

Elemzői várakozások szerint ma 318 000 körüli új munkahely kerülhet bejelentésre.

A hét folyamán a legtöbb kriptovaluta egy jól behatárolható sávban mozgott, így sokan arra számítanak, hogy a mai bejelentéssel egy időben a kriptók is utat találnak majd maguknak.

A hetet a bitcoin és az ethereum is oldalazással töltötte, de szembetűnő különbség, hogy miközben a BTC háromszor is eljutott a mélypont közelébe, az ETH megmaradt a sáv felsőbb tartományában.

A hagyományos piacok eközben lefelé tartó irányban haladtak, leszámítva a tegnapi erősödést. Valószínűleg még ez sem a vásárlók visszatérését jelentette, hanem a korábban nyitott shortok lezárását és piaci kitettség kockázatának csökkentését az adatok közzététele előtt.

A mai kereskedés során nehézséget okozhat, hogy a bejelentés előtt és után is előfordulhatnak olyan hirtelen elmozdulások, amik csapdába ejthetik a kisebb idősíkokon kereskedőkek, vagyis korántsem biztos, hogy az első reakció mutatja majd meg helyes irányt.

Ugyancsak fontos adalék lehet, hogy hétfőn egy nemzeti ünnep miatt az amerikai piacok zárva tartanak, vagyis egy hétvégén kialalkuló esetleges trendnek nem feltétlen kell már vasárnap délutánra, vagy hétfő hajnalra visszakorrigálnia, hogy kivárja az amerikai piacok nyitását.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img