Megduplázódott a stakelt ETH-k száma

spot_img

Az Ethereum hálózaton először két évvel ezelőtt helyeztek el ETH-t stakelésbe, amikor a proof of stake-re való áttérés folyamatát hivatalosan is elindították. Azóta a hálózaton feltett ethereum mennyisége megugrott: 2021-re a hálózaton lévő összes stakelt ETH mennyisége meghaladta a teljes forgalomban lévő kínálat 5%-át. Ez viszont semmi ahhoz a növekedéshez képest, amit a hálózat az elmúlt egy évben tapasztalt.

Az Ethereum-hálózaton a stakelt ETH mennyisége megduplázódott az előző évhez képest. 

A stakelt ETH mostanra több, mint 13,4 millió darabot tesz ki, ami a teljes kínálat 11%-át adja. Sőt, a felhasználók annak ellenére rakták egy lezárt okos szerződésbe a coinokat, hogy egészen a közelmúltig nem volt biztosra vehető, hogy ténylegesen elindul-e a PoS átállás.

a stakelt ETH-k száma és aránya a készlethez képest

Azzal kapcsolatban is felmerültek az aggodalmak, hogy a stakelés bevezetése után a lezárt ETH-kat feloldják, majd a felhasználók tömegesen öntik azt a piacra, bedöntve az árfolyamot. Buterinék ezt úgy oldották meg, hogy csak 6-12 hónap múlva lehet majd kivonni az ETH-kat a stakelésből, de készülnek egy részletesebb kiutalási tervvel is, ami valószínűleg valamilyen fokozatos kiutalást tesz majd lehetővé.

A növekvő érdeklődéssel egyetemben a stakelés hozama is jelentősen csökkent, körülbelül 4%-ra, és ahogy egyre több validátor jön létre, úgy csökken majd tovább.

Jelenleg már több százezer validátor működik az Ethereum hálózaton, de az ETH túlnyomó többsége továbbra is „szabadon” tárolják. Ez azt jelenti, hogy még mindig óriási növekedés várható a stakelt ETH-k tekintetében.  Pedig jelenleg is történelmi csúcson van a validátorok száma. Ők azokat, akik 32-nél több ETH-t birtokolnak és ezzel önállóan is tudnak stakelni.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img