A staking indulása hosszú távon kedvező hatást gyakorolhat az Ethereum árfolyamra

spot_img

A Ethereum staking tegnapi indulásával teljesen átalakult az új tokenek kibocsátásának dinamikája, ami hosszú távon kedvező hatást gyakorolhat az ETH árfolyamára.

Az Ethereum csütörtök reggel átállt a Proof of Stake algoritmusra

A gépi bányászattal végzett régi rendszerben naponta 13 000 új ETH került kibocsátásra. Ezeket a bányászok kapták meg jutalomként, amiért erőforrásaikkal támogatták a hálózat működését. Becslések szerint ennek 80-85%-a szinte azonnal eladásra került, hogy fedezze a bányagépek üzemeltetésével kapcsolatos kiadásokat.

Az elmúlt hetek árfolyamaival számolva naponta ~15-20 millió dollárnyi új tőke beáramlására volt szükség csak ahhoz, hogy a bányászok folyamatos eladási nyomását kiegyenlítse.

A staking algoritmusra való tegnapi átállás után, a jövőben kibocsátott ETH mennyiség közel 90%-kal csökken. A napi 13 000  helyett már csak napi 1600 új ETH fog keletkezni.

A kínálati oldalon történő visszaesés már önmagában is jelentős és pozitív változást jelent, amit egy másodlagos hatás tovább erősíthet.

Az újonnan keletkező napi 1600 ETH a stakingben tartott ether után járó jutalmak formájában kerül majd kiosztásra. Míg a régi rendszerben muszáj volt a bányászatért járó bevételek nagyobb részét azonnal értékesíteni és a működési költségek finanszírozására fordítani, addig az újban ez a hatás megszűnhet, mert a staking üzemeltetése 99%-kal kevesebb energia felhasználásával is megoldható.

Mivel a stakereknek már nem kell értékesíteniük a jutalomként kapott tokenjeiket, így ezekre akár hosszabb távú befektetésként is tekinthetnek. Minél többet ér az ethereum, annál nagyobb lesz a jutalmak dollárban kifejezett értéke, ami hosszabb távú tartásra és későbbi, magasabb árfolyamon történő eladásra ösztönözhet.

Összességében tehát jelentős mértékben (becslések szerint 30%-kal) csökkenhet az ethereumot terhelő eladási nyomás, ami hosszú távon kedvezően hathat majd a növekedésre.

Mindezt tovább erősítheti az éppen egy éve, tavaly augusztusban bevezetett EIP-1559 szoftverfrissítés hatása is, aminek életbelépése óta az Ethereum blokkláncon végbemenő tranzakciók jutalékainak egy része elégetésre, vagyis megsemmisítésre kerül.

Azokban az időszakokban, amikor az Ethereum hálózat nagy forgalmat bonyolít, az elégetett ETH mennyiség meg is haladhatja a létrejövő új ETH tokenek számát, vagyis  ha folyamatosan nagy lesz a kihasználtsága, akkor az ethereum a jövőben egy folyamatosan csökkenő számú kriptopénzzé válhat.

A fentiek ugyanakkor nem jelentik azt, hogy innentől kezdve az ETH már csakis emelkedni fog és elmúlt a nagyobb visszaesések kockázata. Jelenleg az Ethereum helyzeténél nagyságrendekkel befolyásosabb tényezők formálják a világpiacok és a tőzsdei árfolyamok alakulását, így az ezekkel kapcsolatos negatív fejlemények az etherre is kihathatnak. Ha viszont később kedvezőbbre fordulnak a körülmények, nagy segítséget jelenthenek a most életbe lépő változások.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

Binance: egy hónapig ingyenes lesz az Ethereum kereskedés

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img