Ezúttal is nagy kilengést okozott a kamatemelés

spot_img

Ismét kamatot emelt az amerikai jegybank, az esti bejelentés ezúttal is nagy kilengésekhez vezetett.

A bitcoin 1500, az ethereum 150 dolláros kilengést produkált egyetlen perc alatt.

A tegnapi 0.75%-os emeléssel 3.25-3.5%-ra növekedett az alapkamat. A még drágábbá váló hitelek kapcsán a jegybank elnöke megjegyezte, hogy tudják, hogy ezek egyre nagyobb terhelést jelentenek majd az embereknek (főleg az ingatlanok esetében), és hogy az emelések hatásai növekvő munkanélküliséghez is vezethetnek, de akkor sem állnak meg, amíg vissza nem szorítják az inflációt.

Mivel az emelések hatásai csak lassan, akár 1-1.5 éves csúszással fejtik ki a teljes hatásukat, a jegybank sem emelhet a végtelenségig, mert az előre nem látható károkat okozhat a gazdaságban. Az előre tekintő határidős piacokon a kereskedők jelenleg a jövő év első felére saccolják a kamatemelési ciklus végét.

Ha igazuk lesz, akkor novemberben egy újabb 0.75%-os, decemberben 0.5%-os, februárban pedig 0.25%-os emelés jöhet, amit néhány hónapos szünet, majd lassú kamatcsökkentés követhet.

A kamatemelés után a dollár tovább erősödött, ami gyengítette a piacokat, a következő néhány hétben azonban nem kizárt, hogy egy időszakos hatás kedvező irányba befolyásolja az árfolyamok alakulását.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

Az időközi választások hatása az árfolyamok alakulására

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img