Isten óvja a királyt: beszakadt az angol font

spot_img

Baljósan indult a heti kereskedés. Az éjszakai órákban nagyot zuhant az angol font, vagy ahogy mostanában már sok kereskedő nevezi, a brit pezó árfolyama.

A 4.5%-ot meghaladó zuhanás miatt hajnalban átmenetileg fel is függesztették a GBP a kereskedést az amerikai határidős (CME) piacon.

A történtek hátterében a növekvő infláció és az egyre erősebb dollár állhat, ami az amerikai jegybank folyamatos, legutóbb éppen néhány napja végrehajtott kamatemelései miatt egyre vonzóbb menedéket kínál a befektetőknek. Ez nagy terhet jelent az árubehozatalukat dollárral finanszírozó, és/vagy dollárban eladósodott országok számára, mert dollárban számolva egyre többet kell fizetniük a kötelezettségeik teljesítéséért, ez pedig szintén tovább erősíti a náluk érezhető inflációs hatást.

Az esést követően a font a valaha mért legalacsonyabb árfolyamára esett a dollárral szemben. 2022-ben eddig 23%-ot vesztett az értékéből.

Az euro szintén gyengüléssel indította a hetet, miután tegnap a harmadik legnagyobb európai gazdaságnak számító Olaszországban egy EU szkeptikus párt nyerte meg a választásokat. Hogy a két eseményre milyen szélesebb körű reakciót ad a piac, az az európai tőzsdék 9 órai nyitása után derülhet ki.

Az euro és a font gyengülése további lendületet adhat a dollárnak, ám elemzők szerint nem elképzelhetetlen, hogy az USA a talán legfontosabb nemzetközi szövetségesének számító britek segítségére siet és a jegybankja bejelenti, hogy hajlandó a brit jegybankkal aktuális árfolyamon dollár – font váltásokat végrehajtani (Credit Swap Line). Ez a stabilizációs kísérlet megnyugtathatná a befektetőket, enyhítené a fontra háruló nyomást és megakadályozná, hogy az eladási pánik esetleg más piacokra / valutákra is tovább terjedjen.

A bitcoin a reggeli órákban továbbra is a júniusban kialakított mélypontja felett mozgott, az akkori leszúrás alá nem esett be az árfolyama, de az elmúlt hetet 2022 legalacsonyabb záró árfolyamával búcsúztatta. A hagyományos piacok erejét mutató SP500 index szintén az idei aljának környékén tartózkodik. Ha a piacokban van erő egy újabb, a nyárihoz hasonlító elrugaszkodásra, akkor azt a következő napok során és határozott módon kellene megmutatniuk. Ezt a reakciót egy évtizedek óta megfigyelt hatás is erősítheti.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

Az időközi választások hatása az árfolyamok alakulására

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img