Gigabírságot kapott a Bittrex, nyomoznak a Bored Ape Yacht Club alkotói ellen

spot_img

Az Amerikai Pénzügyminisztérium 29 millió dollárra bírságolja meg a Bittrex kriptotőzsdét a szankciók több éves megsértése miatt. A Bittrex a valaha volt legnagyobb összegű bírsággal néz szembe, mivel a tőzsde 2014 és 2017 között nem ellenőrizte a szankcionált országokból és személyektől érkező utalásokat.

A Külföldi Vagyonellenőrzési Hivatal (OFAC) és a Pénzügyi Bűnüldözési Hálózat (FinCEN) kedd reggel jelentette be a Bittrex-szel szembeni bírságot. A Pénzügyminisztérium tavaly nyár óta egyre jobban hangsúlyozza az USA-ban, hogy a kriptotőzsdéknek is be kell tartaniuk a szankciós előírásokat.

A Bittrex beleegyezett, hogy 29 280 829,20 dollárt fizessen be a pénzmosás elleni (AML) megfelelőségi program szándékos megsértése miatt” – áll a hivatal nyilatkozatában. Andrea Gacki, az OFAC igazgatója a bejelentés során elmondta: “A kriptovaluta tőzsdéknek tisztában kell lenniük világszerte azzal, hogy kik és hol vannak az ügyfeleik“.

A Bittrex állítólag 263 451 600,13 dollárnyi szankcióval sújtott tranzakciót “engedélyezett” 2014 és 2017 között. A cég, a vizsgálat szerint 2017 végéig nem rendelkezett AML programmal a szankcionált joghatóságok, például Szíria vagy a Krím átvilágítására és ugyanezen év májusáig nem nyújtott be gyanús tevékenységről szóló jelentést a FinCEN-nek. 

A Pénzügyminisztérium korábban már megbírságolta a BitGo és a BitPay kriptofizetési platformokat szintén szankcionált joghatóságokba történő fizetések elősegítése miatt, de azok a bírságok akkor alig több mint 98000, illetve 500000 dollárt tettek ki.

Ugyanakkor az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete vizsgálja a Yuga Labs-t, a Bored Ape Yacht Club NFT gyűjtemény létrehozóját, hogy digitális eszközeinek értékesítése sérti-e a szövetségi törvényt – derül ki a Bloomberg közleményéből

A Bloomberg névtelen forrása szerint az a kérdés, hogy a Yuga egyes NFT-éi részvényeknek minősülnek-e és ebben az esetben ugyanazokat a közzétételi szabályokat kell-e követniük. A vizsgálat középpontjában álló legfontosabb jogi kérdés az, hogy az NFT-k értékpapírok-e, ezt a kérdést pedig a SEC állítólag már március óta vizsgálja.

https://twitter.com/WatcherGuru/status/1579878363682209794

A vizsgálat kiterjed az év elején piacra dobott Ethereum alapú ApeCoin token terjesztésére is. A Yuga Labs-t még nem vádolták meg semmiféle jogsértéssel és a jelentés szerint a vizsgálat nem feltétlenül vezet majd vádemeléshez.

Köztudott, hogy a politikai döntéshozók és a szabályozók igyekeznek többet megtudni a Web3 újszerű világáról. Reméljük, hogy az iparág többi tagjával és a szabályozókkal közösen együttműködve formálhatjuk ezt a virágzó ökoszisztémát” – mondta a Yuga Labs szóvivője, majd hozzátette, hogy a cég teljes mértékben együttműködik a SEC-el. A SEC nem nyilatkozott még ez ügyben.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Bitcoin vagy nagyobb altok vásárlásához a Binance szolgáltatásait ajánljuk. A megszerzett kriptovalutáidat akár a Nexo felületén is tudod kamatoztatni vagy a Safepal hardver tárcán biztonságban tárolni.

/the block, wsj, decrypt, treasury.gov, watcher.guru, u.today, coindesk, bloomberg, shacknews/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img