Stop-loss megbízások árnyékában

spot_img

Rekord kilengések kísérték az amerikai inflációs adatok múlt heti bejelentését. Maga a statisztika sajnos semmi jóval nem szolgált a javulásban reménykedőknek, tovább romlott a helyzet, a piac pedig azonnali eséssel reagált a csütörtöki közzétételre.

Aztán jött a nagy meglepetés. Az irány hirtelen megváltozott az esemény pedig a hagyományos tőzsdék egyik legnagyobb napon belüli kilengését hozó napjaként vonult be a történelembe.

A piacok az inflációs bejelentést követő percekben több mint 2%-os esést szenvedtek el, a napot azonban végül mégis 2%-ot meghaladó pluszban zárták. Ilyen nagy mínuszból az elmúlt 30 évben csak négyszer tudtak napon belül fordítani a tőzsdék, a mostani volt az ötödik alkalom.

A történteket lekövette a kripto piac is. Az elmozdulás mind a két irányból kiszedte a rövid távon kereskedők stop-loss megbízásait, a hétvégére pedig visszatért oda, ahonnan elindult, így a nagy képet tekintve sok változást végül nem hozott számunkra.

Az ördög azonban a részletekben lakozhat. A visszaesés során a bitcoin sokadik alkalommal érintette, majd pattant vissza az elmúlt hetekben kialakult 18 000 – 18 500 dollár körüli mélypontról.

Az egyre biztosabbnak hitt támasz alatt, nagyjából a 17 500 dollár körüli régióban mostanra jelentős mennyiségű stop-loss megbízás halmozódott fel. Akik a mélypontok közelében vásároltak, ide állították be az esetleges további zuhanástól védő automatikus eladásaikat, vagy erre a tájékra lőtték be a tőkeáttételes ügyleteik kilépő szintjeit.

A fenti képen jól látható, hogy a hetek óta tartó oldalazás során egyre több és több ilyen megbízás halmozódott fel ebben a régióban. Nagyobb időtávon vizsgálva (a lenti képen) szintén azt tapasztalhatjuk, hogy ez az elmúlt egy év legzsúfoltabb, legtöbb stop-loss-t tartalmazó likvidációs szintje.

Mindez persze nem véletlen. Az egy éve tartó medve piac miatt egyre kevesebben számítanak további jelentős visszaesésre.

Ha viszont mégis sikerülne idáig lenyomni az árfolyamot, akkor ismét felmerülne egy nagyobb beszakadás veszélye, mert a piacnak hirtelen rég nem látott mennyiségű eladást kellene felvennie. Az eseménynek nem feltétlen kell bekövetkeznie, de a zuhanás kierőszakolása zsíros célpontot jelenthet azoknak a nagyhalaknak, akik a mostaninál alacsonyabb áron szeretnének bitcoint vásárolni.

Ezen a héten nem várható kiemelten fontos gazdasági bejelentés az Egyesült Államokból, ezért a némiképp baljós jelek ellenére több elemző is abban reménykedik, hogy a következő napokban kegyesek lesznek hozzánk a piacok istenei.

A hangulat meghatározásában fontos szerepe lehet a dollár helyzetének, ami jelenleg a gyengeség jeleit mutatja. A DXY lendületének visszaesése segíthet abban, hogy a tőzsdék és az elmúlt hónapokban földbe tiport nemzeti és régiós valuták némi erőre kapjanak.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

DXY: dollár index kereskedés az FTX-en

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img