Aptos: az Ethereum gyilkos Solana gyilkos

spot_img

Néhány órával ezelőtt indult el az Aptos blokklánca, amit a következő napokban széleskörű tőzsdei bevezetés fog követni. Az APT token szerda hajnalban már elérhető lesz az ismertebb váltók, köztük az FTX és a Binance kínálatában.

Mint sok más okos szerződés platform, az Aptos is egy potenciális Ethereum gyilkosként lett beharangozva. A projekt a Facebook korábban elkaszált saját kriptopénzének, a Librának a technikai alapjaira épül. A Libra fejlesztői által kitalált párhuzamos végrehajtás (parallel execution) egy olyan feldolgozási modell, aminek alkalmazásával az Aptos másodpercenként akár 160 000 tranzakciót is képes lehet végrehajtani. (Az Ethereum elmúlt havi átlaga másodpercenként 13 tranzakció volt, technikai maximuma jelenleg 45 lenne.)

A valóságban ugyan még nem tartanak itt, de az ígéret így is jelentős pénzeket tudott megmozgatni. Az iparág legnevesebb befektetői 400 százmillió dollárt dobtak össze a megvalósításra, köztük az FTX befektetői szárnyának számító Alameda Research-el, ami a nyár folyamán 150 millióval szállt be a projektbe.

A nagy számot látva sokan el is kezdték azt találgatni, hogy vajon ez lesz-e majd az új Solana, és az FTX lecseréli-e a régi kedvencét valami újra?

Az FTX által kiemelten támogatott Solana a 2021-es bika piac egyik legnagyobb nyerteseként vált ismertté. A tőzsde igazgatója 2021. januárjában, 3 dolláros árfolyamnál tett közzé egy üzenetet arról, hogy mennyire bízik a SOL jövőjében. Az árfolyam az év során 250 dollárig emelkedett.

Az APT közelgő tőzsdei bevezetése előtt fontos kérdések várnak megválaszolásra. A piacra dobott tokenek számáról például még semmilyen információ nem áll rendelkezésre. Aki vásárolni szeretne belőlük, annak ezt teljesen vakon, a piaci kapitalizáció és a későbbi kibocsátási ütemterv ismeretének hiányában kell megtennie, ami nem nevezhető fair indulásnak. Erre az FTX oldalán is felhívták a figyelmet.

Az FTX-en a hagyományos (spot) kereskedési párokon fog elindulni az APT kereskedés. Ezzel kapcsolatban érdemes lesz majd odafigyelni a közösségi oldalakon a határidős piac indulásának bejelentésére is, ami általában azt jelzi előre, hogy az FTX/Alameda  shortolásra készül. Mivel az egyik legnagyobb APT tulajdonosról van szó, az FTX nagyban befolyásolhatja az árfolyam alakulását.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img