A shill vége? Büntethetőek lesznek a kripto influencerek

spot_img

Szeptemberben véglegesítették az Európai Unió kriptoeszközök piacairól (Markets in Crypto Assets, röviden MiCA) szóló törvényjavaslatát. Az Európai Parlament tisztviselői októberben szavaztak a jogszabálytervezet mellett, és még egy utolsó szavazásra lesz szükség az életbe lépéshez.

Az átfogó törvénytervezet a stabilcointól kezdve a bányászaton át az NFT-kig és a pénzmosásig, mindenre kiterjed. Vannak azonban olyan záradékok is benne, amelyek a kripto influencereket érinthetik.

Egész pontosan arról van szó, hogy a törvény életbe lépését követően piaci manipulációnak tekintik majd, ha egy-egy kriptós influencer anélkül ajánlana coinokat befektetésre, hogy a saját kitettségét az adott coinban nyilvánosságra hozná. 

Vagyis ha az adott személy úgy shillel egy coint, hogy nem szól a követőinek arról, hogy ő is tart a coinokból, akkor büntethető lesz.

Az influencer-terminológia egyelőre homályos, de ide tartozhatnak például Elon Musk Dogecoinról szóló tweetjei. A bikapiac során ezek hangos reakciókat váltottak ki. Sokan, főleg a hagyományos piacokról, megkérdőjelezték, hogy miért nem ugyanazok a szabályok vonatkoznak a kripto eszközökre is, mint a többi eszközre.

Minden reggel, a hét minden napján friss piaci elemzéssel jelentkezünk a Discord szerverünkön. Csatlakozz ide kattintva!

Egyelőre az sem világos, hogy hogyan tudják majd a MiCA ezen előírását ellenőrizni és betartatni. 

A szabályozók bíznak abban, hogy az átfogó szabályozás egy olyan előrelépés lesz, amely vonzóbbá teszi a régiót a kriptoipar számára. November 2-án a MiCA támogatója, Stefan Berger EP képviselő azt mondta, hogy ezekre a szabályozásokra szükség van, ha „Európa nagy játékos akar lenni a kriptójátékban”.

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img