Veszélyben az egész Serum, az FTX-nél maradt a privát kulcs

spot_img

Sam Bankman-Fried egyszer az általa elindított Project Serumot, a DeFi világának egy “valóban, teljesen megbízható gerincének” nevezte. Most viszont SBF bukásával együtt a Solana blokkláncon működő likviditási motorba vetett bizalom is alaposan megcsappant.

Szombaton a Solana hálózaton működő DeFi protokollok elkezdtek lecsatlakozni a Serumról, mert attól tartottak, hogy nem tudják, ki irányítja ténylegesen a hálózatot.  Ezt az aggodalmat táplálta az FTX-nél történt péntek végi hackelés is. Az egykor a Serummal kapcsolatban álló FTX fejlesztők hallgattak a történtekről. 

A Solend kölcsönzési protokoll, a Jupiter, az automatizált árjegyző Raydium, a stabilcoin váltó Mercurial Finance és más Solana-alapú DeFi appok, valamint a Phantom wallet, szombat reggel korlátozták a Serum kapcsolataikat. Lekapcsolták az árfolyam adatokat szolgáltató orákulumokat, leállították a token kereskedési poolokat vagy beszüntették a kereskedést.

Eközben egyértelmű lett, hogy a protokoll Bankman-Friedtől és a csődbe ment Alameda és FTX cégeitől függ: a Coindesk kiderítette, hogy a Serum feletti irányítást az FTX Group látja el, mivel továbbra is birtokolják a hálózati frissítéseket is lehetővé tévő privát kulcsokat. Az FTX feltörése így a Serum egészét is veszélybe sodorja.

“A hack azt mutatja, hogy valaki rosszindulatú hozzáféréssel rendelkezik a privát kulcsokhoz az FTX-nél” – mondta a Rooter álnéven ismert Solend hitelezési protokoll egyik fejlesztője, aki a Serumtól kapja a tokenek árfolyamadatait. “Ez lehetővé tenné a hacker számára, hogy az egész protokollt felrúgja. Ha ez megtörténik a dolgok őrült fordulatot vehetnek.” – mondta.

A válság hatására a Serum likviditását használó decentralizált tőzsdék most a Serum egy új verziójának létrehozásán kezdtek dolgozni. A Twitteren, a Telegramon, a Githubon és a privát Discordokon keresztül a Solana közösség keresi a módját annak, hogy megmentse a blokkláncuk egyik legfontosabb építőkövét. 

Bár Michael Morrell, a Serum független közreműködője, azt állítja, hogy kicsi annak a valószínűsége, hogy egy hekker veszélyeztetné a Serum kódbázisát, ennek ellenére az egész közösséget átjárja a félelem.

Mango Max néven ismert kulcsfontosságú Mango Markets fejlesztővel az élen a Serum legkorábbi fejlesztői közül néhányan most megpróbálják forkolni a Serumot. Céljuk, hogy egy olyan új Serum verziót hozzanak létre amely mentes az FTX irányításától és befolyásától “. Ehhez nem szükséges az FTX-hez kapcsolt privát kulcs sem, hiszen egy új forkolt verziót hoznának létre. Ha az ökoszisztéma most összefog, akkor megtudjuk oldani ezt a problémát” – mondta Ben Chow a Jupiter decentralizált tőzsdeaggregátor feje.

A Serumot névlegesen a projekt SRM tokenjének birtokosaiból álló DAO közösség irányította. De a tokenek odaítéléséről szóló szavazástól eltekintve a Serum DAO-jának kevés tényleges hatalma volt a protokoll felett. Ha a Serum működésének megváltoztatására irányuló javaslatok átmennének, azzal sem mennének sokra, hiszen a frissítéshez szükséges kulcsot nem ő birtokolják, hanem egy privát kulcs az FTX szervezetéből. Jelenleg nem világos, hogy ki is az a személy, aki birtokolja a privát kulcsot és élesíteni tudja a frissítést. Ha a támadó birtokába jutott a privát kulcs, akkor egy kártékony frissítést is élesíteni tud – mondta Mango Max.

Bár a forkolási törekvés nagy eséllyel végbemegy, a Serum közösségét és a felhasználókat alaposan demoralizálta az eset, hiszen egészen az FTX csődjéig nem törték magukat azzal, hogy kicsavarják a központi szereplő kezéből az irányítást. A botrányok közepette az is kiderült, hogy egyetlen bálna szavazata is elég volt ahhoz, hogy a támogatási alapból különböző protokollok több millió dollárnyi SRM tokenhez jussanak. A bálna sokak szerint az FTX-hez kapcsolódott és különböző háttéralkuk nyomán annak irányítójának lefizetése után kerülhetett szavazásra a támogatás ügye. A CoinDesk más forrásai szerint az Alameda munkatársai közösen irányították azt a tárcát. Mindenestre hirtelen sürgős lett a Serum decentralizásának kérdése. Ha elbukik a fork törekvés, vagy a támadó tönkre teszi a Serumot, az az ökoszisztéma újabb fontos szereplőinek bukását hozhatja magáva.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img