A metaverzum ─ Mit jelent a szerencsejáték-ipar számára?

spot_img

Bizonyára mindenki hallott már a metaverzumról. Ez nem is csoda, hiszen maga a szó 1992 óta létezik, és először Neal Stephenson használta egy sci-fi regényében. Az akkor még kitalált furcsa világ azonban sokak figyelmét felkeltette, és mára már egyre nagyobb szerepet kap a való életben is, köszönhetően a technológia, illetve a kriptovaluta, köztük a bitcoin bányászat egy nagyobb elterjedtségének. Nézzük is meg, hogy mit is takar ez a szó, és milyen hatása lehet az online szerencsejátékokra.

Mi az a metaverzum?

A metaverzum nem más, mint egy kitalált, virtuális világ. A metaverzum más néven nem más, mint olyan univerzum, amely 3D megjelenítéssel rendelkezik, ahol több virtuális világ kapcsolódhat össze. A különlegessége azonban abban rejlik, hogy nagymértékben hasonlít a mi valós világunkra. Ahhoz, hogy valaki a metaverzum része lehessen, rendelkeznie kell egy avatarral. Sokan úgy gondolják, hogy a metaverzum nem más, mint maga az internetes hálózat a jövőben. Ennek pedig az az oka, hogy a metaverzumban lehetővé válik, hogy az emberek az avatarjaik segítségével együttműködjenek ebben a világban, csakúgy, mint a valóságban. Tehát együtt dolgozhatnak, élhetnek társasági életet, vagy éppen játszhatnak. A metaverzum alapvetően a blokklánc, illetve az NFT technológián alapul. Az NFT pedig nem más, mint egy továbbfejlesztett kriptovaluta, amely hozzáférést biztosíthat különféle tartalmakhoz.

Hogyan befolyásolja a metaverzum az online szerencsejátékokat?

Az online szerencsejáték egyre nagyobb népszerűségre tesz szert. Ezt pedig éppen a rendkívül gyors technológiai fejlődésnek, és az internet terjedésének köszönhető. Még néhány évtizede kizárólag egy szárazföldi kaszinóban lehetett kipróbálni az ilyen jellegű játékot, addig ma már a legjobb online nyerőgépek bárhol és bármikor elérhetőek. Felmerülhet a kérdés, hogy hogyan tovább, milyen hatással lehet a metaverzum az online szerencsejátékokra? A helyzet az, hogy bár egyelőre limitáltan, de a szerencsejáték már elérhető a metaverzumban. És hogy mi lehet ennek az előnye? Nos, ez egyszerű. A blokklánc technológiának köszönhetően ugyanis ez a típusú játék nemcsak, hogy biztonságos és tisztességes lesz, de az anonomitás is teljes mértékben biztosítható.

A Metaverzum előnyei a hagyományos online szerencsejátékkal szemben

És ez mit is jelent a gyakorlatban? Az egyik legfontosabb, hogy a fizetések a lehető legbiztonságosabbak lesznek. Bár az NFT jelentése sokak számára még homályos, a metaverzum terjedésével egyre inkább életünk részét fogja képezni. Már csak azért is, mivel ez adja az pénzügyi alapját a metaverzumnak. Az NFT pedig azért lehet biztonságos, mivel a blokklánc technológián alapul, amely ma a legbiztonságosabb fizetési rendszernek számít. Ma az online fizetések alkalmával mindig fennáll a minimális kockázata annak, hogy valaki megpróbál átverni bennünket, vagy éppen adathalászok csapdájába esünk, és később csak futhatunk a pénzünk után. Egyelőre úgy tűnik, hogy a kirptovaluták használatával ez a probléma kikerülhető, ami az online kaszinók számára is hatalmas előrelépést jelenthet.

A metaverzum által kínált további előny az, hogy az avatarok használatával kapcsolatba lehet lépni másokkal. Ez jelenleg szintén hátrányként említhető az online kaszinók esetében. Ha valaki játszani szeretne, akkor általában a gép ellen teszi azt, játék közben egyedül van. Még az élő online játékok esetében is kizárólag chaten keresztül lehet az osztóval és a többi játékossal kommunikálni. A metaverzum azonban ebben más, hiszen ténylegesen belépsz egy másik világba, ahol mások is jelen vannak.

A Metaverzum hátrányai a szerencsejátékok esetében

Mindez rendkívül jól hangzik, de ahogy azt már megszokhattuk, mindennek két oldala van. Először is nem árt figyelembe venni azt, hogy a metaverzum, különösen az ottani szerencsejáték még gyerekcipőben jár. Ha most szeretnéd ezt a fajta játékot kipróbálni, akkor azt fogod látni, hogy egyelőre csak néhány olyan kaszinó van, amelyek elérhetőek a metaverzumban, és sokszor azok is korlátozott játék lehetőségeket kínálnak. Egy másik szempont lehet, hogy ahhoz, hogy belépj a metaverzumba, szükséged lesz eszközökre is. Egy jó VR szemüveg elengedhetetlen például, ami egyelőre meglehetősen drága. Emellett pedig ismerni kell azt, hogy hogyan működik a kriptotőzsde, illetve az NFT-k piaca, hiszen a metaverzumban kizárólag kriptovalutákat fogsz használni.

A Metaverzum jövője – mi lesz a következő?

Az, hogy mit hoz a jövő, egy izgalmas kérdés. Várhatóan egyre erőteljesebb lesz a technológiai fejlődés, ezzel együtt az eszközök ára is csökken, és sokkal elérhetőbb lesz az átlag emberek számára. Másrészt a kriptovaluták is egyre elfogadottabb lesznek a hétköznapi életben, és az ezzel kapcsolatos ismeretek beépülnek a köztudatba. Összességében pedig a metaverzum várhatóan egyre inkább elérhető lesz, így egyre többen próbálják majd ki ezt az izgalmas világot.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img