Átláthatatlan volt az FTX működése, nyilvánosak a csődeljárás dokumentumai

spot_img

Napvilágot láttak az FTX csődvédelmi eljárásának bíróságai anyagai. A 30 oldalas dokumentum sok meghökkentő állítást tartalmaz.

  • Az FTX igazgatója, Sam Bankman Fried egymilliárd dolláros személyi kölcsönt kapott a felhasználók befizetéseiből, egy másik menedzsernek pedig több mint 500 milliót utaltak át. Rajtuk kívül még több kisfőnök szerzett néhány millió, vagy tízmillió dolláros hitelt. Ezeket a forrásokat a legtöbben bahamai luxus ingatlanok és egyéb személyes dolgok vásárlásásra fordították. Ezek nem az FTX tulajdonai, hanem a vásárlók nevein vannak.
  • Az FTX nem vezetett feljegyzéseket az alkalmazottak listájáról. A vizsgált céges papírokon szereplő nevek között vannak, amiket senki sem ismer. Elképzelhető, hogy ezek kitalált emberek lehetnek, akiknek a hamis aláírásaival szignóztak egyes dokumentumokat. A tényleges alkalmazottak beosztása, munkaköre, felelőssége nem, vagy csak nehezen megállapítható.
  • A dolgozók bérének kifizetése sok esetben úgy történt, hogy egy chat alkalmazásban kellett azt kérvényezni a vezetőktől, akik egy emoji-val jelezték, hogy megkapták a kérést és utalják a pénzt. Egyéb feljegyzéseket erről nem készítettek.
  • A napi működéssel kapcsolatos dokumentumok nagy része hiányos. A fontos dolgokat olyan chat alkalmazásokon beszélték meg, amik automatikusan törölték a beírt üzeneteket.
  • Az FTX nem vezetett feljegyzéseket a beérkező dollár befizetésekről. Senki sem tudta, hogy egy adott pillanatban éppen mennyi készpénzzel rendelkeznek és azokat hol, milyen bankszámlákon tárolják.
  • Az FTX nem különítette el a felhasználók kriptós beutalásait. Egy nagy közös tárcába érkezett minden, amit a vezetők bármikor és bármire felhasználhattak. Ezek a befizetések nem szerepeltek a cég erősen hiányos könyvelésében sem.
  • A felhasználók kriptós befizetéseit tartalmazó tárcák privát kulcsait egy védetlen, hétköznapi vállalati email címen tartották, amihez sokan hozzáférhettek.
  • Az FTX saját kereskedő csoportja, az Alameda folyamatosan csalt. A tőzsde külön kezelte az ő számlájukat, ezért ha vesztes helyzetbe kerültek, a pozícióikat bármeddig nyitva tarthatták, sohasem likvidálták őket.
  • A tőzsde jelenleg 740 millió dollár értékű kripto vagyonnal rendelkezik, a többi itt tárolt kriptovalutát a múlt hétvégén eddig tisztázatlan körülmények között más tárcákra utalták. Az okozott károk kifizetéséhez a meglévő pénz minimum tízszeresére lenne szükség.

A dokumentumot az FTX új, a csődeljárás levezetésére megbízott igazgatója nyújtotta be, aki a fentieket úgy kommentálta, hogy az eddigi 40 éves pályafutása alatt még sohasem találkozott ennyire kaotikus helyzettel, és az eljárás lebonyolításához szükséges információk szinte teljes hiányával.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img