Decemberben már kisebb kamatemelést hajthat végre az amerikai jegybank

spot_img

Az esti órákban újabb lépést tett felfelé a hagyományos és kripto piacok. A növekedés azokban a percekben vette kezdetét, amikor Jerome Powell, az amerikai jegybank vezetője felszólalt egy gazdasági rendezvényen.

A bitcoin árfolyama 2.5%-kal, az SP500 és a Nasdaq 3.5, illetve 4%-kal emelkedett

Powell azt mondta, hogy megfelelő lehet az idő arra, hogy lassítsanak a kamatemelések ütemén. A jegybank tavasszal, az akkori 0.5%-os kiinduló helyzetből kezdte el hónapról-hónapra növelni az irányadó kamatot, ami jelenleg 4%-on áll. Mivel ez az érték tekinthető a kockázat nélkül megszerezhető nyereség viszonyítási alapjának, az emelések miatt egyre több befektető kezdte el kivonni a pénzét a bizonytalan helyzetben lévő piacokról, hogy azt a fix és egyre magasabb hozamot ígérő dollárban kezdje parkoltatni.

A jegybank célja éppen ez volt, vagyis hogy pénzt vonjon el a gazdaságból, és ezzel fogja vissza az infláció növekedését. Az elhangzottak szerint az elmúlt hónapokban végrehajtott 0.75%-os emelések után decemberben már egy kisebb mértékű, 0.5%-os emelésre kerülhet sor, amit sokan úgy értelmeznek, hogy a jegybanki szigorító ciklus a vége felé közeledhet.

A jegybankelnök által belengetett enyhítés bejelentésére december 14-én, a következő kamatdöntő ülésen kerülhet sor, ami valószínűleg az év egyik legnagyobb forgalmat hozó kereskedési napja is lesz. Ha a piacok elkezdik beárazni az enyhítést és addig emelkedő pályára állnak, akkor lehet, hogy éppen a várt hírek érkezése okoz majd visszaesést, mert sok befektető dönthet úgy, hogy az esemény bekövetkeztével, és az év végéhez közeledve elviszi az addig megszerzett profitját.

Ma és holnap még két olyan rendszeresen ismertetett gazdasági adat közzétételére fog sor kerülni, amik nagyobb elmozdulást idézhetnek elő. Csütörtökön 14:30-kor érkezik az infláció növekedését mérő egyik fontos mutató szám (PCE), míg pénteken 14:30-kor több munkanélküliséggel kapcsolatos adat lát majd napvilágot (munkanélküliségi adatok + NFP). Az elmúlt hónapokban mind a két esemény időpontjában nagyobb kilengés volt tapasztalható.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img