Ezért kell a kripto: az iráni kormány a bankszámláik befagyasztásával fenyegeti a lázadó nőket

spot_img

Az iráni parlament egyik képviselője elmondta a helyi médiának, hogy a kormány új büntetéseket tervez kiszabni azokra a nőkre, akik megtagadják a hidzsáb viselését. Azoknak, akik két figyelmeztetés után sem hajlandóak eleget tenni a felszólításoknak, befagyaszthatják bankszámláikat – értesült a CoinTelegraph. 

A tervek szerint a figyelmeztetést a törvényszegő nők SMS-ben fogják megkapni. Két ellenszegülés után súlyosabb büntetést is belengettek – mondta el Hosszein Dzsalali, az iráni parlament Kulturális Bizottságának tagja – ami akár a bankszámla befagyasztásával is járhat.

Több részlet egyelőre nem derült ki a tervezett intézkedésről, de Dzsalali megjegyezte, hogy a meglévő erkölcsrendőrség mellett akár mesterséges intelligenciát használó megfigyelőrendszereket is bevethetnek.

Iránban szeptember 17 óta folyamatosak a tiltakozások: ekkor az erkölcsrendészet letartóztatott egy Mahsa Amini nevű iráni nőt, mert nem viselt hidzsábot, majd gyanús körülmények között elhunyt egy teheráni kórházban.

Emiatt sok nő, az országon belül és kívül is, tiltakozó akciók keretében felgyújtotta a hidzsábját, vagy megtagadta annak viselését.

Irán idén augusztus óta kriptopénzeket is használ a nemzetközi kereskedelmi ügyletekben, sőt, saját központi banki digitális valutát (CBDC-t) is kifejlesztett már.

A trend a nyugati világban is jelen van. Kanadában, Justin Trudeau miniszterelnök február 15-én a vészhelyzeti törvényre hivatkozva lehetővé tette a szabályozó hatóságok számára, hogy befagyasszák a Freedom Convoy nevű kamionos tüntetéseken résztvevők bankszámláit. Bár később kiderült, hogy egyértelmű túlkapásról volt szó a hatóságok részéről, a technikai lehetőségek és a végrehajtás mégis adottak voltak. 

Ezek az események mind rávilágítanak a CBDC-k, a készpénz nélküli gazdaság és a mindent megfigyelő állam jelentette súlyos veszélyekre. 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img