Saját közösségi médiás bejegyzése dönthette be az FTX-et

spot_img

Egy elemzés szerint egy közösségi médiás bejegyzés üthette be az utolsó szeget az FTX koporsójába, de nem az, amelyikre sokan gondolnak.

A második legnagyobb kripto tőzsde egy hónappal ezelőtt ment csődbe, miután egy kiszivárgó dokumentum rávilágított arra, hogy a váltó valószínűleg fizetésképtelen. Ezt követően napokig kérdéses volt, hogy vajon tényleg igazak-e a jelentésből levonható következtetések.

A helyzetet tovább bonyolította, hogy ennek kapcsán egy üzenetet tett közzé a második legnagyobb kripto tőzsde, a Binance igazgatója, aki azt mondta, hogy megingott a bizalma az FTX iránt, ezért felszámolja a tőzsde FTT tokenjében már régebb óta meglévő, több száz millió dolláros kitettségét / stratégiai befektetését.

Sokan ennek az üzenetnek tulajdonították az FTT összeomlásához vezető eladási hullám kezdetét. Mivel az FTX és annak kereskedési csoportja a tőzsde saját kriptopénzét használta fel letétként a kereskedéshez és befeketéshez felvett hiteleinek fedezetére, a token árfolyamának esésével finanszírozhatatlanná váltak kitettségeik, ami végül a teljes csődhöz vezetett.

A Binance vezetője szerint ha az FTX rendben működött volna, akkor az ő egyetlen közösségi médiás bejegyzése nem idézhette volna elő az oldal bukását, amit egy most közzétett elemzés is alátámaszt.

A Bloomberg számolt be arról a kutatásról, ami az FTT árfolyamának összeomlását vette górcső alá. Amint ebből kiderül, nem a Binance vezetőjének FTT eladásokat bejelentő tweetje volt az a pillanat, ami az FTT eladási hullámot kiváltotta, hanem az FTX erre adott publikus válasza.

Az FTX kereskedési csoportjának, az Alameda-nak a vezetője egy nyilvános üzenetben kérte arra a Binance igazgatóját, hogy ne a szabad piacon értékesítse az FTT tokenben meglévő kitettségét, hanem adja el azt közvetlenül az FTX-nek, 22 dolláros egységáron.

Azzal, hogy az FTX kiterítette a kártyáit az asztalra, és megnevezte, hogy mennyit ér neki a saját tokenje, egy csapásra eltűntek a tőzsdékről a nagyobb és aktív FTT vételi megbízások.

Ezt követően a szokásosnál 2-300%-kal nagyobb eladási nyomás alá került az FTT, amit a máskor természetes egyensúlyban lévő kereslet/kínálati viszonyok hiányában csak rövid ideig lehetett kordában tartani.

A piac arra kényszerítette az FTX-et, hogy bebizonyítsa, képes megvédeni az általa megnevezett áron a saját kriptopénzét. A tőzsde a következő két napban még a napi működéshez félretett tőkéjéből próbálta megfékezni a shortolók rohamát, ám végül kiürült a kassza, ami megpecsételte a váltó sorsát.

Az FTT árfolyama két nappal a félresikerült közösségi médiás üzenet után 22 dollárról 2.75 dollárig esett vissza. Ennek hatására egyre többen kezdték el kiutalni pénzüket az oldalról, de a kifizetések finanszírozásához szükséges tőke hiánya végül az FTX csődjéhez vezetett.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img