Ethereum Shanghai: márciusban érkezhet az Ethereum következő frissítése

spot_img

Az Ethereum fejlesztők tegnapi egyeztetésén döntés született a 2023-as évre tervezett fejlesztések menetrendjéről. Az elhangzottak alapján két hullámban, tavasszal és ősszel számíthatunk majd az újdonságok érkezésére.

Az első nagyobb frissítés céldátuma a jelenlegi tervek szerint 2023 márciusa lesz. A Shanghai névre keresztelt fork legfontosabb és sokak által várt újítása a staking-ben tartott ether kiutalásának lehetősége lesz.

Az Ethereum 2.0 őszi indulását felvezető, és a 2020 decemberében élesbe álló Beacon Chain update óta van lehetőség az ethereum tokenek stake-elésére, amiért éves szinten jelenleg (szolgáltatótól függően) 5-25%-os éves kamat szerezhető. A stakingben tartott tokeneknek ugyanakkor jelenleg csakis az elhelyezésére van lehetőség, a stakingből való kivételére már nem. Ennek oka a több lépcsősre tervezett, bányászatról stake-elésre való átállás technikai részleteiben rejlik.

Ezt a hiányosságot fogja pótolni a következő negyedévben várható Shanghai, ami emellett még egyéb újdonságokat is tartalmazhat, például az EOF (EVM Object Format), az Ethereumon futó okos szerződéseket végrehajtó rendszernek (Ethereum Virtual Machine) a továbbfejlesztését.

A stakinggel kapcsolatos problémák megoldása ugyanakkor minden más előtt kiemelt prioritást kap, ezért lehet, hogy a többi, ugyanerre az időpontra tervezett fejlesztés befejezését az őszi, második nagyobb frissítés idejére halasztják. Erről a fejlesztők következő, január 5-i találkozóján születhet döntés.

A tegnapi mgbeszélés felvétele

A 2023 őszére tervezett második nagyobb frissítés az Ethereum skálázódását segítheti. A proto-danksharding, vagy ahogy az egyszerűség kedvéért sokan emlegetik, a 4844 számú fejlesztési javaslat (EIP 4844) kisebb részekre (shardokra – ‘szilánkokra’) oszthatja fel az Ethereum blokkláncot. A feldarabolás után a hitelesítő node-oknak már nem kell a blokkláncon végbemenő összes tranzakciót feldolgozniuk, hanem csak egy-egy kisebb szegmens működésének biztosításáért lesznek felelősek.

A különálló shardok időről időre egyetlen nagyobb, összegyűjtött csomagban továbbítják az Ethereum fő lánca felé a saját maguk által feldolgozott tranzakciós adatokat, így azok nem egyesével, hanem egyszerre, egy nagyobb tömörített csomagban kerülnek rögzítésre a blokkláncon. Ez hatékonyabb erőforrás kihasználást tesz lehetővé, ami a felhasználók számára gyorsabb és olcsóbb tranzakciókat eredményezhet.

Az ethereum árfolyama a hírek hatására tegnap este 1230 dollárról 1280 dollárra emelkedett. A nagyobb képet tekintve az ETH-nek eddig sikerült az FTX egy hónappal ezelőtti csődje során elért 1070 dolláros mélypont felett maradnia, ahonnan november végén másodjára is elrugaszkodott. Az első leküzdésre váró szimbólikus akadály az első elrugaszkodás csúcspontja, az 1350 dolláros határvonal lesz.

Ma délután 14:30-kor egy fontosabb, inflációval kapcsolatos gazdasági bejelentésre fog sor kerülni az Egyesült Államokban (PPI), ami a múltban már több alkalommal is megmozgatta a hagyományos és kripto piacokat. Egy kedvező bejelentés lendületét kihasználva az ETH akár már ma próbára teszi az 1350 dolláros szint erejét.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img