Hosszú a lista: befutott, hogy mivel vádolja SBF-et a SEC és a CFTC

spot_img

Egy nappal azután, hogy a bahamai hatóságok elfogták őt, az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyelete (SEC), valamint a Határidős Árutőzsdei Kereskedelmet Felügyelő Bizottság (CFTC) is feljelentést tett Sam Bankman-Fried ellen.

A SEC az értékpapírtörvény és az értékpapírok kereskedelmét szabályozó törvények csalás elleni pontjainak megsértésével vádolja Bankman-Friedet. A vád szerint az FTX a befektetők megtévesztésére irányuló rendszereket szervezett, valamint eltitkolta előlük, hogy saját pénzüket 1,8 milliárd dollár értékben az Alameda Research kereskedői céghez irányította át.

A SEC azt is kéri a bíróságtól, hogy a jövőben tiltsa el Bankman-Friedet az értékpapírok üzletszerű kibocsátásától, vásárlásától és eladásától. 

“Szerintünk Sam Bankman-Fried a megtévesztésre épített fel egy kártyavárat, miközben a kriptobiznisz legbiztonságosabb helyének képében tetszelgett”

 – mondta Gary Gensler, a SEC elnöke

Nem a tőzsdefelügyelet az egyetlen, aki bíróság előtt szeretné látni a volt FTX vezérigazgatót. Az USA árutőzsdei határidős kereskedési bizottsága, vagyis a CFTC panaszt nyújtott be a New York-i déli kerület bíróságához, amelyben számos szabálytalan üzleti ügyletre hívja fel a figyelmet az FTX és az Alameda között.

A panasz egy sor olyan állítást tartalmaz, amelyek részletezik, hogy a két vállalat és egyes bennfentesek, köztük Bankman-Fried, hogyan sértették meg az árutőzsdei törvényt és más rendeleteket.

Az Alameda elsődleges árjegyzőként működött a tőzsdén, amely likviditást biztosított a piacok számára. A vállalatokat “közös vállalkozásként” működtették, de a CFTC szerint ezzel több módon is visszaéltek.

A panasz szerint az Alameda bennfentesek egy szűk köre hozzáfért az FTX ügyfeleinek betéteihez, fiat- és kriptopénzeihez is, azt gyakorlatilag szabadon kezelhették.

Továbbá a CFTC azt állítja, hogy az FTX vezetői úgy írták meg a tőzsde kódját, hogy az tisztességtelen előnyt biztosítson az Alamedának. A leányvállalat lényegében korlátlan hitelkeretet tarthatott fenn a tőzsdén, az ajánlatai gyorsabb végrehajtási időt kaptak és mentességet kaptak az automatikus likvidáció és kockázatkezelési folyamatok alól.  

Emellett Bankman-Fried és egy másik Alameda-vezető állítólag arra utasította a kereskedési társaságot, hogy FTX és felhasználóinak pénzét külső kriptotőzsdéken való kereskedésre és különféle magas kockázatú kriptobefektetések finanszírozására használja fel.

Ezen túlmenően Bankman-Fried és más FTX-vezetők több százmillió dollárt vettek fel rosszul dokumentált kölcsönök formájában az Alamedától. Ezeket luxus ingatlanok és ingatlanok vásárlására, valamint politikai adományok finanszírozására használták.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img