Ilyen volt 2022 a hagyományos és kripto tőzsdéken

spot_img

A hagyományos piacok irányadó mutatójának számító SP500 index -19.6%-os eséssel zárta a tavalyi évet.

Az 500 legnagyobb piaci kapitalizációjú amerikai vállalat részvényeinek teljesítménye

A Tesla és a Meta (Facebook) múlt hét pénteken, az év utolsó kereskedési napján játszották le egymás közt, hogy végül melyikük lesz az SP500 2022-t legnagyobb veszteséggel búcsúztató vállalata. A Tesla végül -65%-os, a Meta -64.2%-os eredménnyel zárta az óévet.

A fenti képen látható zöld szigetek közül kiemelkedik a jobb oldali, ahol az energiaszektorban tevékenykedő vállalatokat csoportosították. Ezek közé tartoznak az SP500 2022-es bajnokai, az Exxonmobil és a Chevron olajtársaságok is, amik tavaly 80, illetve 50%-os növekedést értek el.

Az energia mellett még a légi- és hadiiparban, egészségügyben, illetve biztosítási ágazatban érdekelt társaságok papírjai nyújtottak ágazat szinten is kiemelkedő teljesítményt.

A nagy képen azonban ők sem tudtak változtatni. A legnagyobb amerikai cégek, a Microsoft, az Apple, az Amazon és a Google is mind 26-49%-os mínusszal zárták az évet. Mivel ezek a vállalatok a méreteik révén nagyobb súlyozással vesznek részt az SP500 értékének meghatározásában, negatív teljesítményük az index értékét is lehúzta.

Az SP500 évzáró -19.6%-os eredménye csak egy hajszálra van attól a (-20%-os) határtól, hogy a “nagykönyv szerint” hivatalosan is negatív trendnek, vagyis medve piacnak lehessen nevezni. Tavaly jártunk már egy ennél jóval alacsonyabb, -26%-os értéken is, ám ha ma most nem kapnak erőre a piacok, félő, hogy a következő mélypont ennél jóval mélyebben kerülhet beállításra. A trend általánosan lefelé mutató irányát egyelőre még nem sikerült megtörniük a befektetőknek.

A fentieknél sokkal rosszabb volt a helyzet a tavaly igencsak megtépázott kripto piacon, aminek 2022-ben nem csak a 2021-es felfutást követő természetes korrekcióval, hanem egy korábban még soha nem látott csődhullám sorozattal kellett megbirkóznia.

Az első dominó a Terra Luna tavaszi összeomlásával borult fel. A Top10-be tartozó kriptovaluta halála egymás után rántotta magával az iparág több, a háttérben egymással szorosan összefonódó szereplőjét. Az erre visszavezethető események eddigi csúcspontját a 2. legnagyobb kripto tőzsde, az FTX novemberi, és mindenkit váratlanul érő csődje jelentette, de sajnos lehetséges, hogy az ügynek lesznek még további áldozatai.

Egyebek mellett továbbra is kérdéses a legnagyobb bitcoin befektetési alap, a Grayscale / DCG (Digital Currency Group) helyzete, ami az anyacég egy másik, kriptós hitelezésben érdekelt vállalkozása révén szintén érintett volt, és források szerint milliárd dolláros nagyságrendű kárt szenvedett el a 2022-es kataklizmában.

A Grayscale 635 000 BTC-s, vagyis mintegy 10 milliárd dolláros bitcoin kitettséggel rendelkezik, így a velük kapcsolatos híreknek mindeképp hatása lehet az árfolyamok további alakulására.

A bitcoin összességében 65%-os, az ethereum 68%-os, míg a harmadik legnagyobb szereplőnek számító Binance Coin 54%-os mínusszal futhat neki az idei évnek.

A 100 legnagyobb kriptopénz közül egy decentralizált tőzsde, a GMX coinja érte el a legjobb éves záró árfolyamot (+111%), míg a legrosszabbul a tavalyi összeomlások két főszereplője, a Luna (-99.99%) és az FTX FTT coinja (-98%) járt.

Érdekesség, hogy a Top 100 öt leggyengébb szereplője között megtalálható a Solana és az Axie Infinity is (mindkét esetben ~93%-os veszteséggel). A két coint egy éve még a 2020-21-es bika piac kiemelkedően magas, több százszoros növekedést elérő coinjai között emlegettük.

2022 tehát összességében nem a hagyományos tőzsdei (részvény) és a kripto befektetések éve volt. A legjobban egyrészt azok járhattak, akik dollárban parkoltatták a pénzüket, amivel nem csak megőrizhették a tavaly elért nyereségüket, hanem az év első három negyedévében még jelentős, deviza párokon szerzett profitot is elérhettek.

Mellettük pedig ugyancsak jól járhattak, akik valamilyen kitettséggel rendelkeztek az árupiacok, így például az energiahordozók, vagy élelmiszer nyersanyagok területén. Habár ezek nagy emelkedéseken, majd korrekciókon mentek keresztül, ha beindulnak, az árupiacok éveken át tartó trendeket vehetnek fel, így fél szemmel idén is érdemes lesz figyelemmel kísérni a velük kapcsolatos fejleményeket.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img